La retallada estatal i la crisi condicionen el pressupost municipal

La proposta de l’equip de govern preveu un fons de 148,3 milions d’euros per a l’exercici del 2010, un 1’36% menys en relació al 2009

Publicat el 18 de desembre de 2009 a les 21:16
La crisi econòmica i la retallada dels ingressos municipals procedents de l’aportació estatal han marcat clarament la proposta governamental per al pressupost municipal del 2010, finalment valorada en uns 148’3 milions d’euros; 253’7 milions incloent-hi les inversions així com el pressupost destinat al finançament dels organismes i les societats municipals.

L’Ajuntament preveu així una retallada del 1’36 per cent respecte el pressupost del 2009. “Una reducció relativament petita, ja que vam fer polítiques pressupostàries molt prudents quan els ingressos eren elevats i, per tant, vam poder fer guardiola”, ha matisat l’alcalde de Terrassa, Pere Navarro.

Els principals objectius d’actuació municipal per a l’any vinent continuaran apostant per les polítiques d’assistència social, la seguretat ciutadana i la neteja i el manteniment urbà; així com per fomentar l’ocupació i la promoció econòmica a la ciutat. D’aquesta manera es preveu un increment pressupostari a les àrees d’Acció Social, Drets Civils i Innovació i Desenvolupament Econòmic d’un 5’66 per cent i un 3’10 per cent, respectivament. “Hem preparat un pressupost clarament solidari. Defensem un model de ciutat on les persones amb dificultats no es quedin al marge”, ha defensat Navarro.

Inversions de proximitat
A nivell d’inversions, l’Ajuntament preveu una partida de 27,9 milions d’euros. Els quals, aniran destinats, d’una banda, a finançar projectes d’Obra pública i infraestructures com la urbanització de Les Martines, l’Antic Poble de Sant Pere, la reurbanització de la Rambla d’Egara, del Pla del Bonaire i un seguit d’actuacions locals com la instal•lació de col•lectors a la ciutat. “Volem fer una política d’inversió de proximitat, arreglar els espais que no estan bé”, ha dit l’alcalde, que no descarta estudiar al llarg de l’any vinent una millora estètica del paisatge urbà i de les principals carreteres i vies d’accés de Terrassa.

Tanmateix, el consistori preveu una inversió en la millora d’alguns equipaments municipals, com la construcció de la Biblioteca del Districte 3, la rehabilitació del Teatre Principal i la millora de les instal•lacions escolars, entre d’altres. Al pressupost d’inversió està inclosa, també, la partida destinada al Pla de barris de la Maurina i a la participació ciutadana en el pressupost d’inversions.

Amb tot, l’Ajuntament preveu incloure al llistat de projectes del Fons Estatal d’Inversions Local (FEIL) de l’any vinent la remodelació de la plaça Primer de Maig, així com el perllongament del Parc de Vallparadís.

Eficiència i austeritat
El principal criteri econòmic per afrontar la despesa de l’any vinent consistirà en utilitzar els recursos de què disposa l’Ajuntament de manera eficient, això suposa una aposta per la innovació, la eficàcia i l’austeritat o, en paraules de l’alcalde: “l’Ajuntament procurarà oferir els mateixos serveis a la ciutadania amb menys diners”. Per tal de fer-ho possible, el tinent d’alcalde de l’àrea de Govern, Jordi Labòria, ha explicat que entre d’altres mesures es demanarà a les empreses més eficiència a un menor cost i, per tant, l’Ajuntament preveu renegociar contractes l’any vinent.

Per tal de subratllar el criteri d’eficiència, l’àrea de govern ha assumit la gestió d’alguns departaments de la resta d’àrees a fi de gestionar millor les despeses i el personal. Així doncs aquesta àrea tindrà un augment en la despesa del 7’06 per cent per a l’any vinent.

Podria ser pitjor
Jordi Labòria ha recordat que la situació econòmica a Terrassa no és del tot negativa, “està sanejada i té una tresoreria bona i suficient per fer front a la difícil situació que viu el país”. De fet, això és així en gran part per la injecció econòmica que ha aportat el FEIL durant el 2009 a les arques municipals i el 20% que es preveu per a l’any vinent vinculat, això sí, a educació i serveis socials.

“Sense els diners del FEIL la caiguda del pressupost hauria estat del 5 per cent”, ha explicat Labòria, qui també ha alertat que la situació podrà empitjorar l’any vinent si l’Ajuntament no rep aquesta aportació. El tinent de l’àrea de Govern ha aprofitat l’ocasió per denunciar la retallada estatal tant de la Generalitat com del Govern Central que arriba a prop d’uns 10 milions d’euros, la qual cosa posa de manifest “la necessitat de la reforma del finançament en els ens locals”.

Així doncs, davant d’aquesta situació econòmica que està afectant el decurs de l’actual legislatura, l’equip de govern ha acordat per una revisió pràctica a l’actual pla de mandat que, probablement, significarà l’ajornament o temporalització d’algunes propostes previstes abans de l’esclat de la crisi.

Amb tot, serà el proper dimarts quan s’aprovi el pressupost final per al 2010 en sessió plenària.