No deixar ni una engruna al plat

Unes 300 persones prenen part als cursos de cuina d'aprofitament del Consorci de Residus del Vallès

Publicat el 01 d’agost de 2012 a les 14:12
Un dels cursos de cuina d'aprofitament que s'ha fet a Terrassa Foto: La Torre

Els cursos de cuina d'aprofitament que organitza el Consorci per a la Gestió de Residus als municipis del Vallès Occidental estant tenint un gran èxit de participació i assistència. Prop de 300 persones han passat ja per 14 cursos, que s'han fet durant el juliol a Terrassa, Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda, Castellar del Vallès i Palau-solità i Plegamans. Al setembre i l'octubre es reprendran els cursos als municipis que ho sol·licitin. De moment ja n'hi ha de programats a Palau-solità i Plegamans i Rubí.

El Consorci i els ajuntaments de la comarca han organitzat aquests cursos de cuina com una mesura més per lluitar contra el malbaratament alimentari. A les sessions s'hi expliquen receptes de cuina d'aprofitament i es donen consells sobre la conservació de productes o l'aprofitament de parts d'aliments que van a les escombraries habitualment.

Els cursos de cuina són una de les activitats previstes en la campanya de sensibilització ciutadana "Si recicles bé, tothom estalvia". La campanya vol millorar la qualitat del reciclatge, i per extensió, la qualitat de tot el procés de generació i gestió de residus: des de la compra fins al seut ractament com a residu. Alhora, es vol comunicar els beneficis ambientals i econòmics de la bona separació dels residus. Es tracta d'una campanya participativa, de la qual la ciutadania n'és part activa i que es proposa als ajuntaments del Vallès Occidental com a  cartera de serveis. D'aquesta manera, cada municipi pot escollir les activitats que més s'adapten a les seves necessitats i a la ciutadania.

"Aquí no es llença res"
Els assistents als cursos de cuina han pogut preguntar els seus dubtes, explicar trucs que utilitzen a la cuina i posar en comú experiències.

En less essions els participants reben un receptari que, sota el títol "Aquí no es llença res", ofereix propostes culinàries, dóna consells per conservar el menjar i proporciona les mesures adequades per cuinar cada tipus d'aliment.

Cada any es llencen a les escombraries de les llars catalanes més de 100.000 tones de menjar en bon estat. Molt d'aquest menjar es podria aprofitar fàcilment amb un petit canvi d'hàbits a la cuina, uns consells que van rebre els assistents als cursos:

- Aprofitar allò que s'ha cuinat: si es guarda el menjar que sobra en carmanyoles, se'n poden fer noves receptes.

- Conservar els aliments: la bona conserva dels aliments evitarà que es desaprofiti el menjar.

- Imaginar abans de llençar: Amb una mica d'imaginació es poden aprofitar els aliments, fent des d'aperitius fins a salses o aromatitzants que poden donar personalitatals als àpats.

Una compra responsable
També es van donar consells sobre consum responsable:

-Anar a comprar amb un cistell o un carretó: així s'estalvien les bosses de plàstic d'un sol ús i per tant, no es genera un residu molt difícil de reciclar.

-Sempre que es pugui, comprar a granel i evitar embalatges innecessaris: quan es compri a granel només cal endur-se que realment es necessiti. No cal portar a  casa embalatges ni papers innecessaris que van directament a les escombraries.

- Anar a comprar el pa amb una bossa de roba: s'estalvien recursos i far que el pa es conservi en millor estat.

- Portar una bossa reutilitzable per comprar a granel per exemple, la fruita i la verdura. De la mateixa manera, quan es compri embotit o carn, demanar que els botiguers no posin safates ni paquets  innecessaris. 

- Si es compra menjar preparat, portar una carmanyola.