Terrassa incorpora cinc nous contenidors de recollida d'oli

La ciutat ja compta amb un total de 25 punts de recollida d'un material que es converteix en biodièsel | El Consorci de Residus preveu recollir aquest 2015 més de 20.000kg

Publicat el 10 de novembre de 2015 a les 18:09
Actualitzat el 10 de novembre de 2015 a les 18:13

Mostrant els nous contenidors ubicats en cinc punts de la ciutat Foto: Marcel Marsal

 

El Vallès Occidental comptarà amb 33 nous contenidors de reciclatge d'oli usat, arribant a un volum de 119 contenidors taronges repartits per tota la comarca. Es tracta d'una iniciativa conjunta del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i els seus municipis. En total es dóna servei a més de 650.000 persones.

D’aquesta manera es facilita el reciclatge de l’oli de cuina per tal de poder-lo usar de nou, transformant-lo en biodièsel i en altres productes com sabó. Fins ara la comarca comptava amb 86 contenidors, però amb la incorporació de les 33 noves unitats es millorarà la qualitat del servei de recollida.

Els primers contenidors ja s'han col·locat a Terrassa. A la capital vallesana, amb les cinc noves incorporacions ja compta amb un total de 25 contenidors d'oli. Els nous contenidors taronges es situaran a l'avinguda de les Nacions (rotonda) de les Arenes, la plaça d'Enric Torrella de Les Fonts, la plaça de l'Anònima de Ca n'Aurell, la plaça de la Pau de Can Palet de Vista Alegre i a la plaça del Pi de Can Gonteres.

Els primers recipients va instal·lar-se a la ciutat l'any 2011 i des de llavors s'han anat ampliant el nombre de punts de recollida. Des de l'inici del servei fins al 2014, s'han recollit un total de 43.862kg d'oli usat de cuina i la previsió del 2015 és recollir-ne més de 20.000 kg per any. La resposta ciutadana a l'ampliació de contenidors ha fet augmentar el 45% la recollida d'oli a la ciutat.

A la resta de la demarcació de Terrassa, podem trobar contenidors a Matadepera (1), Rellinars (1), Ullastrell (1), Vacarisses (2), i Viladecavalls (3, un dels quals serà nou)

 

El Consorci ha instal·lat nous punts de recollida d'oli de cuina Foto: Marcel Marsal


Sortides professionals

El president del Consorci Ricard Torralba ha encoratjat els ajuntaments "a poder tenir més contenidors arreu de la comarca per evitar que l’oli de cuina usat es llenci per la claveguera, es podrà reciclar i es podrà reutilitzar".

Al Vallès Occidental, la recollida dels contenidors, el manteniment i la logística del serveicomarcal la porten a terme dues empreses d’inserció sociolaboral. A la zona est de la comarca, CIPO, i a la zona oest, Fupar. Amb aquest servei el Consorci de Residus aposta per oferir sortides professionals a persones amb risc d’exclusió social i laboral.

L’oli de cuina usat és una fracció dels residus que requereix un tractament especial, com moltes altres petites fraccions que no suposen un gran volum de residus però si que suposen un greu problema ambiental. L’oli de cuina usat no es pot llençar per l’aigüera, un litre d’aquest oli pot contaminar al voltant d’un milió de litres d’aigua. A més provoca problemes en el manteniment de les depuradores que tracten les aigües residuals, fa malbé les canonades i perjudica el manteniment de la xarxa de clavegueram.