Terrassa reforça la lluita contra la vespa asiàtica amb drons

El consistori fa servir els dispositius pel seguiment dels seus nius primaris i secundaris, que és una de les mesures més eficaces per neutralitzar-los

Un dron del pla de xoc de Terrassa per combatre la vespa asiàtica
Un dron del pla de xoc de Terrassa per combatre la vespa asiàtica | Ajuntament de Terrassa
Redacció
16 d'octubre de 2024, 17:49

Pas endavant de Terrassa per combatre la vespa asiàtica. L'ajuntament ha començat a fer servir drons en les tasques de recerca, localització, identificació i inactivació dels nius per frenar aquesta espècie exòtica invasora. La vespa es va detectar a Catalunya l'any 2012 i des d'aleshores ha fet forat. Una de les mesures més eficaces per controlar la seva expansió és fer el seguiment dels seus niusprimaris i secundaris, per tal de neutralitzar-los, així com retirar aquells que puguin comportar un perill per a les persones. L’Ajuntament compta, des de l’any 2022, amb un pla municipal de control de la vespa asiàtica, que recull una de les estratègies preventives més efectives, com és la detecció precoç de nius de vespa, utilitzant drons per fer tasques de recerca, localització, identificació i inactivació dels nius.

Aquest pla té en compte el cicle vital d’aquesta espècie i la climatologia, i, aquest any abasta prop de 80 hectàrees, que inclouen espais propers a la riera del Palau, la riera de les Arenes i el parc de Vallparadís i s’ha iniciat aquesta segona quinzena d’octubre. Pel que fa al control i gestió de la vespa asiàtica o vespa velutina, l’Ajuntament va fer l’any passat un total de 15 actuacions, que contemplen la inactivació de nius a espais de titularitat pública i la retirada d’aquells que comportin risc per a les persones. Com també va fer la tramitació dels requisits als titulars de la propietat privada on s’hagin localitzat nius. 

Terrassa està adherida des de l'any 2021 al Sistema d'Informació Territorial Municipal (SITMUN) per disposar d'un registre de dades associat a la detecció de nous de vespa asiàtica. És una plataforma pública que permet fomentar la recollida de dades i compartir uns criteris bàsics que permeti gestionar la presència d'aquesta espècie exòtica invasora. Amb aquesta finalitat, s'ha creat un nou espai web que facilita que, des de qualsevol dispositiu mòbil es pugui introduir informació que pugui ser d'interès, de manera que permeti fer un seguiment, estudi i control de la vespa asiàtica.

La vespa asiàtica no és una espècie més verinosa ni més agressiva que la vespa autòctona, tot i que la seva picada pot ser més dolorosa. El seu principal perill és per als altres insectes, especialment per les abelles de la mel, de les quals s'alimenta. Això fa que tingui un efecte sobre la biodiversitat, ja que incideix a la pol·linització, la florasilvestre, i a la producció de mel i cera.