Allà van notar una sacsejada forta “que no era normal” va explicar Cruz en una entrevista a Joan Garcia de La Veu de Sant Joan. Els equatorians estan acostumats als moviments sísmics, però la força d’aquest els va empènyer a “sortir de la casa”. A més van quedar-se sense llum, generant moments de nervis, angoixa i pànic. Bruno, el fill petit de Miquel Àngel Cruz, va començar a plorar, mentre l’asfalt seguia tremolant. El terratrèmol va durar entre dos i tres minuts, tot i trobar-se a uns tres-cents quilòmetres del seu epicentre, que va produir-se a Pedernales, a la província de Manabí. La magnitud va ser de 7’8 graus.

Bruno, el fill de Miquel Àngel Cruz, en braços de l'avi matern en un magatzem de recollida de material pel terratrèmol. Foto: Miquel Àngel Cruz
Miquel Àngel Cruz especifica que, en la situació econòmica que té actualment la seva família, no poden ajudar tant com voldrien, i lamenta que el terratrèmol s’hagi produït en plena crisi econòmica. El país es troba actualment en estat d’excepció.
Durant diversos anys Cruz va ser veu i guitarra dels Empalmaos, un grup de rumba creat el 2008 a les comarques gironines. S’autodenominaven com a banda de Pirining Rumba i barrejava ritmes flamencs, catalans i llatins. D’ençà de la seva marxa a l’Equador, ha treballat al British School Quito, al conservatori George Gershwin i com a professor de guitarra flamenca.
Tres dies després del terratrèmol les dades sumaven gairebé mig miler de víctimes mortals en el terratrèmol de l’Equador, segons la Fiscalia del país. A més hi ha 107 desapareguts, 4.605 ferits i 805 edificis destruïts.

Tasques de recollida de material a Quito. Foto: Miquel Àngel Cruz