Arrenca la Fira de Sant Josep de Mollerussa, un referent per al sector agroalimentari

Amb cinc dies d'activitats innovadores i la participació d'expositors internacionals, l'esdeveniment consolida el seu paper com a motor de creixement econòmic i tecnològic al territori

Imatge d'una edició anterior de la Fira de Mollerussa
Imatge d'una edició anterior de la Fira de Mollerussa | ACN
19 de març de 2025, 10:25
Actualitzat: 12:28h

Amb una llarga trajectòria que remunta a 1872, la Fira de Sant Josep de Mollerussa ha estat testimoni de les transformacions del sector agrícola i ramader de la comarca. Inicialment, un mercat de bestiar, la fira va evolucionar al llarg del temps i, a partir dels anys 50, va incorporar maquinària agrícola, i així va esdevenir una de les grans mostres de la innovació tecnològica en aquest àmbit. Avui en dia, la fira no només és una cita ineludible per als professionals del sector, sinó que també s’ha consolidat com una plataforma que afavoreix la modernització del món rural i uneix els agents de la indústria agroalimentària.

En aquesta edició, que tindrà lloc del 19 al 23 de març, destaca una nova proposta dins de les Jornades Tècniques. S'inclouen sessions com l'oficina d'eficiència energètica de l'associació Agrupem, jornades sobre la digitalització de la producció i la qualitat de l’aigua, així com el Campus Empresarial dedicat a la producció agrícola local. També s’introdueix una proposta singular, el fòrum Gastro Sàvies, on grans cuiners i cuineres del Pla d’Urgell compartiran els seus sabers gastronòmics, amb la participació de l’estrella Michelin Joel Castanyé. Segons Marc Solsona, alcalde de Mollerussa, “aquesta jornada serà molt especial, ja que mostrarem la nostra gastronomia a través de la mirada d’un gran cuiner com Joel Castanyé, dins del marc de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia”.

Un canvi de format per a una fira més eficient

Aquest 2024, la fira experimenta un canvi important en la seva durada: passarà a ser de cinc dies, una novetat que ha permès ampliar la programació i fer créixer la presència d'expositors i visitants. Solsona comenta que aquest serà l'últim any amb aquesta durada, ja que a partir del 2026 la fira es farà durant quatre dies, de dijous a diumenge. Aquesta modificació busca millorar l'eficiència i l’accessibilitat de l'esdeveniment per a tots els participants. Tanmateix, el sector de l'hostaleria ha acollit positivament aquest augment de dies. Joan Parra, propietari del Bar del Canal, destaca que “la fira porta una afluència de visitants que és difícil de comparar amb qualsevol altre moment de l’any, afavorint l’economia de tot el Pla d’Urgell”.

Un gran impacte econòmic i comercial

Amb més de 250 expositors confirmats i un espai d’exposició totalment ocupat, la Fira de Sant Josep de Mollerussa segueix consolidant-se com una cita imprescindible per als professionals de l’agroindústria. El suport de la Generalitat i altres entitats garanteix l’èxit de l’esdeveniment, que inclou activitats clau com la jornada sobre el reg i el futur del sector agrícola. Aquesta fira és una oportunitat única per establir relacions comercials i generar negoci. Fermí Amorós, de Regs del Segrià, destaca que “la Fira de Sant Josep és una fira de contacte directe, on pots parlar amb els clients, explicar-los els teus serveis i tancar acords al moment”.

Amb una previsió d’increment d’assistents gràcies a l’ampliació de dies, la fira serà també una oportunitat per a descobrir els atractius del territori i la seva oferta gastronòmica. “És un esdeveniment de gran activitat, que fomenta tant les negociacions comercials com l’intercanvi cultural”, afegeix Amorós.

L'impacte econòmic de l'esdeveniment va més enllà de les xifres d'assistents i expositors. Les enquestes de satisfacció són una eina fonamental per mesurar l’èxit de la fira, com explica Solsona: “Les valoracions dels participants ens ajuden a saber si l’esdeveniment ha complert les expectatives, no només en nombre de visitants, sinó també en la creació de negoci”. Aquest serà un any clau per conèixer com la fira es pot adaptar a les novetats que incorpora i com continuarà contribuint al creixement econòmic del territori.