A partir del passat diumenge i fins al 1 de desembre, el Santuari de la Mare de Déu del Merli d'Alguaire acollirà una exposició sobre les troballes realitzades al jaciment del monestir hospitaler, el més gran dedicat a dones de l'orde de Sant Joan de Jerusalem a la Catalunya medieval. Des de 2016, la Universitat de Barcelona (UB) ha dirigit dues campanyes d'excavació en una àrea de 4,6 hectàrees a la Serra del Convent, on s'han descobert importants estructures, com l'església conventual de 30 metres, així com elements constructius, ceràmica i teixits.
Entre les troballes destaca la tomba d'una priora del monestir. Les institucions implicades pretenen seguir amb les excavacions per aprofundir en la vida comunitària de les dones del lloc.
Maria Soler, responsable del projecte arqueològic, ha assenyalat que l'espai és essencial per entendre el rol de les dones en un entorn monàstic "militaritzat" i "masclista", que exercia poder sobre el territori.
L'Ajuntament d'Alguaire ha organitzat l'exposició per informar la població sobre els darrers nou anys de treballs i presentar un futur projecte de museïtzació que inclourà un centre d'interpretació. El regidor de Cultura i Urbanisme, Jaume Farreny, ha expressat el desig de potenciar el valor patrimonial del monestir i espera noves subvencions per iniciar el projecte.
L'exposició 'Monestir d'Alguaire' estarà oberta els dissabtes i diumenges, amb horaris de visita d'11:00 a 13:30 i de 17:00 a 19:30 hores.
Les excavacions són fruit de la col·laboració entre la Universitat de Barcelona i l'Ajuntament, i formen part del projecte Paisatges espirituals, que analitza les transformacions de la religiositat femenina durant l'Edat Mitjana. El jaciment també conserva la muralla medieval que, al segle XII, passà a mans cristianes, i va donar lloc a la fundació del monestir femení al segle XIII, que va existir fins al final del segle XVII.