Opinió

Dos anys de governança republicana

"Hem gestionat posant especial atenció en la transformació del model econòmic de les terres de Lleida i el reforç de les estructures sanitàries, culturals i turístiques"

Joan Talarn
19 de juliol de 2021, 11:10
Actualitzat: 11:28h
El 12 de juliol de 2019 vaig tenir l’honor de ser investit president de la Diputació de Lleida, en un govern de coalició d’ERC i Junts per Catalunya, i arribats a aquest punt del calendari tinc la responsabilitat de fer balanç de mig mandat, de dos anys que han estat fortament marcats per dos factors estructurals, per dues realitats els efectes de les quals han vingut per quedar-se molt més enllà dels dos anys que ens resten de mandat.

Em refereixo a l’aplicació del model de la governança republicana i la pandèmia de la Covid-19, en la qual portem immersos 16 dels 24 mesos de presidència. Puc afirmar que gràcies als principis de la governança republicana hem pogut actuar contra els efectes socioeconòmics de la pandèmia amb major celeritat, flexibilitat i eficàcia que si només disposéssim de l’antic mètode de les ajudes directes discrecionals. I ho hem fet posant especial atenció en la transformació del model econòmic de les terres de Lleida i el reforç de les estructures sanitàries, culturals i turístiques que ens ajudin a la futura recuperació post-Covid.

El model de governança que avui en dia és una realitat a la Diputació de Lleida es fonamenta en el repartiment dels fons als ajuntaments sobre bases equitatives, públiques, transparents i objectivables; el reconeixement de l’autonomia municipal; i una major eficàcia en la gestió d’una administració pública cada vegada més digitalitzada. No ha estat fàcil la implementació d’aquesta manera republicana de governar, i no tota la culpa la té la pandèmia vírica, però sí que ha estat definitiva.

Hem hagut de forçar una maquinària acostumada a una forma de fer les coses diferent. Molts alcaldes tenien molt interioritzat que per a obtenir fons de la Diputació havien de demanar hora, ser rebuts, explicar un projecte i esperar que se li digués si sí o si no... Ara, saben els diners que rebran sense haver de demanar i sense haver de forçar cap foto.

El govern que presideixo va poder posar sobre la taula en només un mes el primer pla de xoc per ajudar ajuntaments davant la paràlisi imposada pel virus. I, a partir d’aquí, s’han anat creant plans econòmics transparents que suposen destinar al món local uns 60 milions d’euros, el 47% dels diners d’ajuts i subvencions.

Transparents i compromesos en la lluita contra el despoblament a través del principi de l’equitat, que ens va portar a dissenyar uns criteris de discriminació positiva a través dels quals el 20% dels fons ‘bonifiquen’ el fet de ser un municipi en risc de despoblament o que pateix els efectes negatius d’un entorn de muntanya.

Hem innovat, i em queda la satisfacció que les alcaldies del territori així ens ho reconeixen. Vam crear dues àrees noves ara fa dos anys, Medi Ambient i Igualtat, que defineixen prioritats en les polítiques públiques i noves percepcions, com la consciència còmplice que tots tenim ara que Lleida té nom de dona. I ens hem compromès en la transformació econòmica de les nostres contrades, treballant per un model competitiu i sostenible d’economia verda, circular i altament digitalitzada, que reforci sectors estratègics i afavoreixi l’aparició de sectors emergents i nous models de negoci.

No ho fem sols, sinó aglutinant les principals institucions polítiques, econòmiques i de recerca del territori. Perquè una altra de les característiques de la governança republicana és la capacitat de teixir consensos. Acords d’ampli espectre amb tots els grups polítics de la Diputació permeten avançar en l’intent de potenciar tot el talent de les terres de Lleida, el Pirineu i l’Aran.

Quan l’objectiu que marca els nostres esforços és el benefici del territori i es fa amb honestedat, transparència, equitat i respectant l’autonomia municipal es poden generar sinergies de treball que superin les diferències partidistes sense necessitat que ningú no renunciï als seus principis ideològics, prioritzant el reforç de la capacitat financera dels ajuntaments. És allò de la força dels municipis, el lema que defineix aquest mandat.
Resten ara mesos per endavant certament incerts, ja que −com he repetit en més d’una ocasió− el virus no ha desaparegut malgrat la sensació que li estem guanyant la partida amb una exitosa campanya de vacunació massiva.

Personalment, us puc dir que entomo el repte futur amb la fortalesa que em dona treballar amb un equip de dones i homes fortament compromesos amb els principis republicans. Un equip que posa tot el seu talent al servei del món local lleidatà.

Tinent d’alcalde de l'Ajuntament de Bellvís i els Arcs i president de la Diputació de Lleida.

 

.

El més llegit