El Vaticà pensa en l'arquebisbe d'Urgell per substituir Sistach a Barcelona

La Santa Seu inclou Joan-Enric Vives a la terna d'aspirants que presentarà al Papa Francesc per dirigir l'arxidiòcesi de la capital | El Vaticà té present la qüestió catalana i valora el perfil de catalanista moderat i la seva coneixença de la realitat del país

Àlvar Llobet
11 de març del 2015
Actualitzat a les 18:24h
Vives podria ser l'escollit del Papa Francesc per l'arxidiòcesi de Barcelona
Vives podria ser l'escollit del Papa Francesc per l'arxidiòcesi de Barcelona

El nom de Joan-Enric Vives, arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, sona aquests dies pels passadissos del Vaticà. La Santa Seu ha posat el focus en el relleu del cardenal Lluís Martínez Sistach al capdavant de l'arxidiòcesi de Barcelona. El prelat està en pròrroga des de fa quasi tres anys a l'haver complert els 75 anys, l'edat amb la qual un bisbe es retira.

En aquest escenari, Vives es manté en les travesses per ser el nou arquebisbe barceloní segons apunta el periodista Enric Juliana, coneixedor de les bambolines vaticanes després de ser corresponsal a Roma durant anys. El periodista apunta que l'estructura vaticana ha començat a preparar la terna d'aspirants per rellevar Sistach que presentaran al Papa Francesc a proposta de la nunciatura de Madrid. En aquesta llista hi figuren dos noms, i un és el de Vives.

Segons Juliana, l'arquebisbe d'Urgell està molt ben valorat per la Secretaria d'Estat i en diverses instàncies del Vaticà per la seva experiència de govern i pel seu perfil de catalanista moderat bon coneixedor de la realitat del país, un actiu a l'alça si s'atén que la Santa Seu es mira la qüestió catalana amb cautela. De fet, el Papa Francesc ja va deixar clar en una entrevista que el tema de Catalunya s'havia d'agafar "amb pinces".

A més de tot això, a favor de Vives juga també el fet que és nascut a Barcelona i que coneix bé l'arquebisbat de la capital ja que des de 1993 a 2001 va ser bisbe auxiliar de Ricard Maria Carles. La seva edat, 65 anys, és, a més, un fet a tenir en compte ja que li donaria un mandat de 10 anys, el temps que acostumen a tenir els arquebisbes de Barcelona.

El franciscà Juan José Omella, l'altre candidat 

L'altre nom que s'apunta en aquesta llista és el del franciscà Juan José Omella, nascut a la Franja de Ponent i en línia amb els postulats que surten del Vaticà d'ençà de l'arribada de Francesc. L'ascendent que Omella té sobre els cardenals que envolten el papa és gran segons Juliana, si bé és un prelat que no té cap vincle amb el món catalanista.

El periodista apunta, no obstant, que a aquesta travessa d'aspirants s'hi podria sumar Sebastià Taltavull, actual bisbe auxiliar de Barcelona que també ha sonat des de fa mesos com a relleu de Sistach, i Salvador Pié, actual rector de la basílica de Santa Maria del Mar.