La Junta de Museus diu no al trasllat de l'art de Sixena a l’Aragó

L’informe, que no és vinculant, recorda que els objectes dipositats al Museu de Lleida estan catalogats i protegits per la Generalitat

Santi Vila, al costat de Jaume Collboni i Pepe Serra
Santi Vila, al costat de Jaume Collboni i Pepe Serra | ACN
ACN
14 de juliol del 2016
Actualitzat a les 0:29h
La comissió executiva de la Junta de Museus de Catalunya ha acordat aquest dimecres informar negativament sobre els trasllats de béns de Sixena a l’Aragó tant des del Museu de Lleida com des del MNAC. En el primer cas se subratlla que, d’acord amb la Llei del Patrimoni Cultural Català, la col·lecció no pot ser disgregada perquè està catalogada i protegida per la Generalitat, i s’incorreria en una irregularitat.

En el segon es reclama que abans de qualsevol trasllat es garanteixin les condicions de conservació i seguretat a la nova ubicació, i s’alerta que fins que no hi hagi aquesta garantia no s’emetrà un informe definitiu.

En l’informe, que no és vinculant, s’afegeix sobre les peces d’art dipositades al Museu de Lleida que en cas que es portessin a terme les accions administratives perquè legalment fos possible el trasllat, la Junta ho consideraria igualment “inoportú” perquè “posaria en crisi el Consorci del Museu de Lleida i, per tant, un dels museus més importants del nostre país”.

Pel que fa a les peces del MNAC, "que són titularitat de la Generalitat", se subratlla que abans de pronunciar-se, la Junta reclama la informació tècnica que garanteixi les condicions de conservació i seguretat dels objectes en la seva nova ubicació. S’afegeix, a més, que quan hi hagi aquesta informació, la Junta la valorarà i emetrà un nou informe.

La comissió executiva de la Junta de Museus ha estat presidida pel director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya. Els dos informes tenen caràcter preceptiu i no són vinculants.

Aquest era el primer dels dos tràmits que des del Govern es consideraven imprescindibles per poder acatar la sentència judicial que obliga a tornar les obres d’art a l’Aragó. El segon és que el Departament d’Economia descatalogui les peces, una acció que difícilment haurà acabat el 25 de juliol, data límit que donava el text judicial per complir amb el trasllat.