La rebaixa de l'IBI, en mans de la CUP

Els dos regidors independentistes insisteixen en reduir l'impost amb criteris de renda, i es mostren equidistants entre el bloc de Ros, que proposa congelació i ajuda per famílies amb pocs recursos, i el de Postius, que aposta per eliminar un 2%

Pau Juvillà amb Àngel Ros i Ángeles Ribes
Pau Juvillà amb Àngel Ros i Ángeles Ribes | Arxiu
Àlvar Llobet
27 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 11:33h
La rebaixa de l'Impost de Béns Immobles (IBI) a la ciutat de Lleida depèn, a dia d'avui, de la CridaxLleida-CUP. Els dos regidors independentistes, Pau Juvillà i Francesc Gabarell, estan al mig dels dos blocs que s'han anat conformant aquests dies al consistori lleidatà, i que estan liderats per Àngel Ros i Toni Postius.

Ros té el PSC i C's per congelar l'IBI i bonificar famílies amb pocs recursos

El paer en cap compta amb els regidors del PSC i Ciutadans per aprovar la proposta de congelació d'aquest impost i bonificar amb 100 euros un total de 3.760 famílies "desafavorides" de la ciutat. Es calcula que la proposta beneficiaria un 7,5% del total de nuclis familiars, que són els que tenen un pis amb un valor cadastral igual o inferior a 20.000 euros. 

En total són 12 regidors els que donen suport a aquesta proposta, que des de la cartera d'Hisenda que dirigeix Montse Mínguez es valora positivament ja que s'evitaria una rebaixa global d'aquesta taxa, un fet que li suposaria al consistori una pèrdua d'ingressos que, segons la regidora, podria superar els dos milions en funció del percentatge de rebaixa que s'apliqués.

CiU suma 13 regidors que aposten per una rebaixa del 2%

El segon bloc el lidera CiU, que defensa rebaixar l'IBI un 2%, una proposta que ha anat rebent adhesions en els darrers dies per part de la resta de formacions de l'oposició. Al partit que encapçala Postius, a ERC, al PP i al Comú de Lleida els uneix la voluntat de possibilitar de treure-li plom a les ales d'aquesta taxa, un anhel que ha obligat a totes aquestes formacions a cedir part de les seves primeres propostes, que oscil·laven entre l'1% de rebaixa del Comú, el 3% d'ERC i el 5% dels convergents. El 2% és el número de consens acceptat per un total de 13 edils, un més dels que té Àngel Ros. 

La CUP té la clau, i demana una reducció de l'impost amb criteris de renda

És en aquest context que pren rellevància la decisió de la Crida x Lleida-CUP, que es mostra equidistant d'aquests dos blocs amb la defensa d'un model de rebaixa que incorpori criteris de renda per fer possible que pagui més qui tingui més poder adquisitiu i que es disminueixi la pressió fiscal sobre les classes populars.

Els independentistes plantegen una reducció del 40% de la quota de l’impost dels subjectes passius quan els ingressos bruts de la unitat familiar no superin determinats imports anuals. Així mateix, també pretén que l'església pagui també l'IBI que li correspon. "Estem en negociacions i oberts al pacte amb tothom" assegura el portaveu de la formació, Pau Juvillà, que no veu amb als ulls la proposta de Ros tot i assegurar que està molt lluny de l'acord de mínims que acceptarien. "El que proposa el PSC és insuficient del tot" rebla Juvillà.