Les administracions acorden comprar la casa Vallmanya de Macià a Alcarràs

L'Ajuntament d'Alcarràs, la Diputació de Lleida i la Generalitat anunciaran aquest divendres el conveni que farà possible la negociació amb el propietari de l'habitatge, que s'avé a vendre

Pla general de la casa de Vallmanya on estiuejava Francesc Macià
Pla general de la casa de Vallmanya on estiuejava Francesc Macià | ACN
21 de desembre del 2023
Actualitzat a les 14:29h
La casa Vallmanya d'Alcarràs podria canviar de propietari en les properes setmanes. Segons ha pogut saber Nació, l'Ajuntament d'Alcarràs, la Diputació de Lleida i la Generalitat estan ultimant les condicions de licitació de compra de la casa on el president Francesc Macià hi passava els estius. S'anunciarà aquest divendres.

Actualment, s'està treballant en la lletra petita d'aquest acord a tres bandes en el qual es concretarà la dotació econòmica que cada institució hi haurà de posar per tal que Vallmanya canviï de mans. De moment, no ha transcendit qui en tindrà la titularitat. Fa temps que Generalitat i Diputació busquen una solució amb l'ajuntament, que el passat juny va canviar d'alcalde i que finalment s'ha avingut a fer el conveni. 

Les tres administracions han treballat en els darrers mesos en l'assoliment d'una entesa que s'anunciarà aquest divendres en un acte públic i que posaria fi a les reivindicacions de rehabilitació de la masia, actualment en un estat de degradació sever. Aquest pacte haurà de ser ratificat en un ple d'Alcarràs, un pas previ que obriria la porta al procés de negociació amb l'actual propietari de la casa, que s'ha avingut a les converses per vendre-la.

Un Bé Cultural d'Interès Local

La casa es va qualificar aquest any com a Bé Cultural d'Interès Local i el Departament de Cultura ha refermat l'aposta en els darrers mesos per ajudar l'ajuntament a protegir, conservar i difondre aquest bé amb el suport de totes les institucions.

Davant el recurs d'alçada presentat per l'associació Salvem Casa Vallmanya en relació a la qualificació de l'immoble com a BCIN, el Govern va demanar informació complementària a l'Institut d'Estudis Catalans. El conveni hauria d'anar acompanyat d'un pla d'usos i resignificació de la casa. El nou espai de la casa d'estiu del primer president de la Generalitat restituïda durant la Segona República haurà de conviure amb l'Espai Macià de les Borges Blanques i la Casa Macià de Prats de Molló.

 

Imatge de la casa de la finca de la família de l'esposa de Macià Foto: SalvemCasaVallmanya