L’Associació Talma (Garrigues), soci principal de la Cooperativa Agroalimentària La Xefra, ha confirmat que tancarà definitivament La Lleteria, la seva línia de productes lactis de qualitat vinculada al territori i a l’economia social i solidària, el proper 31 de juliol de 2025. Aquesta decisió arriba després d’una llarga trajectòria marcada per diverses dificultats que han compromès la viabilitat del projecte.
Entre els motius que han portat al tancament, Talma destaca l’augment sostingut dels costos de les matèries primeres, la complexitat logística pròpia d’un producte fresc i artesanal, la falta d’un obrador propi que permetés créixer i la forta competència en el mercat. Tot això ha fet insostenible mantenir la producció amb les condicions actuals, segons ha explicat l’entitat en un comunicat oficial.
La Lleteria va néixer el 2013 gràcies a una col·laboració entre Talma i Les Obagues de Juneda, amb l’objectiu de crear productes lactis de proximitat a partir de la llet de les vaques d’una granja escola i oferir oportunitats laborals a persones amb necessitats de suport. El projecte es va consolidar el 2021 amb la creació de La Xefra, una cooperativa de segon grau que va permetre accedir a finançament dins la convocatòria per a la promoció de l’economia social i solidària.
No obstant això, des de fa dos anys, Talma ha assumit la gestió completa de La Lleteria, fent front a totes les despeses i responsabilitats, una situació que ha estat clau en la decisió de tancar el projecte.
Per minimitzar l’impacte social, Talma ha posat en marxa un pla de tancament ordenat que inclou la reubicació del personal en altres projectes de l’entitat, garantint així l’estabilitat laboral de les persones afectades. Paral·lelament, s’ha activat un pla de comunicació intern i extern per informar amb transparència a tots els agents implicats: clients, proveïdors, entitats col·laboradores i la comunitat en general.
Rosa Ticó, gerent de Talma, ha manifestat que “des del principi hem intentat cuidar i mantenir La Lleteria, però quan les condicions no són sostenibles cal saber posar-hi punt final. Volem ser clars amb la nostra gent i amb el territori, i evitar posar en risc tota l’entitat”.