Com va sorgir la idea de fer un Fira de Formatges Artesans en el marc de la Fira de Sant Ermengol? Es podria dir que el formatger Salvador Maura en va ser l’impulsor ja que ell va ser qui va parlar amb el que llavors era l’alcalde de la Seu, Joan Ganyet, sobre el que es podria fer a la Fira de Sant Ermengol perquè no fossi tan sols una fira de marxants. A mi, em van convidar a la reunió i entre tots vam parlar sobre quin caire donar-hi a tot plegat. Al principi recordo que tot era una mica abstracte però d’entrada ens va semblar una idea molt interessant. Un cop vam decidir tirar-ho endavant ens vam reunir amb alguns dels formatgers del Pirineu, ho vam fer el 10 d’agost de 1995 a Bellver aprofitant que s'hi celebrava la Fira de Sant Llorenç i gairebé tots els artesans hi prenien part. Entre tots ens vam animar i ens vam posar a treballar perquè fos una realitat.
En aquella primera edició de la Fira de Formatges es va celebrar també el primer concurs de Formatges Artesans dels Pirineus. Com us vàreu decidir per fer-ho? A la reunió que t’he comentat també hi havia l’Enric Canut, formatger artesà i consultor alimentari. Ell va proposar de fer un concurs de formatges per motivar als artesans a participar. La seva proposta va ser acceptada per part de tots.
Amb quin suport vàreu comptar per tirar-ho endavant tot plegat? Vam rebre una subvenció d’1 milió de les antigues pessetes de la Cooperativa Cadí i vam comptar amb el suport del Departament d’Agricultura amb el qual vam treballar colze amb colze. Gràcies aquestes ajudes i a les ganes de treballar de tot l’equip que va prendre part en l’organització del que seria la primera edició de la Fira de Formatges aquesta va ser possible.
L’èxit de la Fira dels Formatges queda palès edició rere edició. Esperàveu que tingues tan bona acollida? La veritat és que tots estàvem convençuts de que la idea era molt bona i el resultat va ser positiu des del primer any. En edicions posteriors això es va reafirmar ja que la tradició formatgera es va arrelar. He de dir que durant els primers quatre anys la Fira dels Formatges Artesans es celebrava paral•lelament a la Fira de l’Esquí Nòrdic però passat el temps només va continuar la Fira dels Formatges. Això demostra que la tradició formatgera és el punt fort de la Fira de Sant Ermengol.
Com definiries la Fira dels Formatges dels Pirineus? La Fira dels Formatges del Pirineu dóna un argument entre cultural i gastronòmic a la Fira de Sant Ermengol. Això és un fet diferencial de la fira de la Seu respecte a d’altres fires i això és precisament el que buscaven quan ens ho vam plantejar des del principi. És una fira que val la pena que es mantingui en els paràmetres que es va crear, és a dir, que hi siguin presents els artesans del Pirineu.
Santi Mallol, a la seva ferreteria. Santi Mallol, a la seva ferreteria.