El rector de la Universitat de Lleida (UdL), Jaume Puy, ha expressat preocupació pels problemes de finançament per reposar el personal docent i investigador (PDI) que es jubila. Segons les dades presentades, 521 dels 665 docents podrien retirar-se en els pròxims cinc anys, una situació que ha qualificat de “dramàtica”. Aquesta problemàtica s’ha destacat durant la presentació del seu informe de gestió anual al claustre, aprovat amb 90 vots a favor, vuit en contra i vuit abstencions. Puy ha subratllat que assegurar un finançament estable serà crucial per afrontar aquest repte.
Amb el programa María Goyri, la UdL preveu contractar 42 nous lectors universitaris, 25 dels quals seran finançats per l’Estat fins al 2025, mentre que la resta dependran de la Generalitat. Puy ha advertit que aquests contractes han de formalitzar-se abans de juliol de 2025 per garantir la subvenció estatal durant sis anys. Si no, la universitat haurà d’assumir els costos fins que la Generalitat n’assumeixi el relleu.
Eleccions a rector previstes per al 2025
Jaume Puy, rector des del 2019 i reelegit el 2023, ha anunciat eleccions per al càrrec el 2025. La nova llei universitària estableix mandats de sis anys no renovables, però Puy no completarà aquest període per motius d’edat.
Durant el claustre, el rector també ha destacat la renegociació de les finances del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (Agrobiotech), aconseguint reduir el percentatge de deute assumit per la UdL del 50% al 30%.
Reivindicacions i queixes a la UdL
Puy ha reclamat més inversions per a la recerca, amb l’objectiu d’arribar al 6% dels recursos destinats per la Generalitat en programes com CERCA o ICREA, en proporció al pes de la UdL dins del sistema universitari català.
Pel que fa a les queixes, el síndic de greuges de la UdL, Jesús Gutiérrez, ha informat de 20 reclamacions gestionades el 2023, les mateixes que l’any anterior. La majoria, presentades per estudiants, es relacionen amb problemes en la matrícula, l’avaluació i l’atenció de les secretaries.