Stellar, així és la nova varietat de poma catalana

Aquesta fruita, que es començarà a plantar a Lleida i Girona, resisteix climes molt càlids i manté un color vermell brillant i una textura cruixent i sucosa

  • Una caixa de pomes de varietat Stellar
Publicat el 23 d’octubre de 2024 a les 18:26
Actualitzat el 23 d’octubre de 2024 a les 18:40

Stellar és el nom de la nova varietat de poma vermella que ha desenvolupat l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) amb l’objectiu de crear un fruit gustós, sucós i resistent al canvi climàtic. Els primers arbres d’aquest tipus de poma es plantaran les demarcacions de Lleida i Girona, però està previst que s’exporti a països d’arreu del món.

Aquesta varietat de poma vermella, desenvolupada amb la col·laboració de Hot Climate Partnership, es caracteritza per la capacitat de madurar en climes molt càlids i, alhora, mantenir un color vermell brillant i una textura cruixent. Això suposa un avenç respecte a les varietats vermelles tradicionals, que tenen dificultats per mantenir la intensitat del color.

A més, es tracta varietat primerenca que es cull a finals de juliol, abans que la varietat Gala, i això fa que estigui molt pensada per consumir durant els mesos de calor. Segons el cap de fructicultura de l'IRTA, Luis Asín, el desenvolupament d’aquesta varietat és "un salt qualitatiu important" perquè fa que la poma sigui competitiva amb altres tipus de fruita d’estiu.

La previsió és que la nova poma es comenci a comercialitzar d'aquí tres o quatre anys com a màxim. El director general de l'IRTA, Josep Usall, ha explicat que aquest hivern es plantaran unes 300 o 400 hectàrees dels primers arbres d'aquesta nova varietat a les demarcacions de Lleida i Girona. Es calcula, també, que a partir de l'any vinent, Stellar arribarà en altres països com el Regne Unit o la Xina, que ja s'hi ha mostrat interessats.

Stellar arriba dos anys després que l'IRTA presentés una altra varietat, la Tutti, també adaptada als climes càlids. La principal diferència entre aquestes dues varietats és que l'Stellar es cull a finals de juliol, un mes i mig abans que la Tutti. D'altra banda, el gust que té cadascuna presenta diferències i també el període que es pot mantenir un cop collida.

Jornada fructícola de referència

La presentació de la nova varietat de poma s'ha fet en el marc de l'edició número 29 de la Jornada Fructícola que organitza l'IRTA, un espai de referència per als professionals del sector del sud d'Europa. La trobada té lloc els dies 23 i 24, i aplega unes 2.000 persones entre agricultors, tècnics i investigadors. En el marc de la trobada, l'IRTA i altres empreses del sector presenten les últimes innovacions tecnològiques i varietats adaptades a un context agrícola en constant evolució.