El passat 5 d'octubre, una publicació a Instagram feia saltar les alarmes: "El futur de les Enramades depèn de tu!". Els autors d'aquell post eren les veïnes i veïns del barri sallentí de Fussimanya, que alertaven que s'havien quedat sense local on poder idear i crear els guarniments que cada any, coincidint amb el Corpus, decoren les places i carrers d'aquest poble del Bages en una de les festes més representatives del patrimoni cultural del municipi. "Si coneixes algun local en venda o lloguer per la zona de Fussimanya, envia'ns un missatge!", acabava el comunicat.
Tres mesos després d'aquella petició, el més calent és a l'aigüera: "Seguim sense tenir un local on enramar, i si no l'aconseguim, el nostre barri perdrà una de les festes més antigues i importants del poble", lamentaven en una nova publicació compartida el dimarts 21 de gener, que acabava interpel·lant directament l'administració "perquè ens ajudi a trobar una solució".
No és un cas aïllat
Segons asseguren des del teixit associatiu com des del mateix Ajuntament de Sallent, la falta d'espais on poder dissenyar i guardar els ornaments per a les Enramades es dona a bona part dels carrers participants de la festivitat: "Ara com ara necessitem, urgentment, locals per a Fussimanya, La Rampinya i per l'entrada del carrer Sant Esteve", informava l'entitat administradora de la festivitat; una entitat sense ànim de lucre "que no ens podem permetre despeses de lloguer".
L'Ajuntament, disposat a arribar a acords amb propietaris privats
"Ja fa temps que des del consistori ens hem implicat en la recerca de locals, però ens trobem, o bé que no estan en condicions per treballar-hi, o bé que la propietat no els vol llogar", assegura l'alcalde del municipi, Oriol Ribalta, bo i afegint que "la regidoria de Cultura no para de buscar, tot i que és cert que en segons quines zones, hi ha molt poques opcions a contemplar". En el cas de Fussimanya, per exemple, "pràcticament no hi ha baixos disponibles, i si alguna cosa prioritzem és que els veïns de cada carrer tinguin el local per treballar allà mateix". El batlle recorda que anys enrere, "el propi Ajuntament havia costejat el preu del lloguer dels espais d'alguns dels carrers enramadors", com el de Sant Esteve o el del carrer Àngel Guimerà: "Estem disposats a tornar-ho a fer i a negociar amb els propietaris que sigui", apunta.
Sigui com sigui, i si l'escenari no canvia i La Rampinya, Fussimanya i el carrer Sant Esteve segueixen sense tenir un indret creatiu i d'emmagatzematge, és possible que aquest Corpus, en comptes dels disset espais ornamentats i tematitzats amb tots els ets i uts que hi havia l'any passat, 'només' compti amb catorze.