La ciutadania segueix amb la voluntat de dinamitzar el Barri Antic creant el FABA

Es tracta d'un festival amb múltiples propostes artístiques que començarà aquest divendres i s'allargarà fins el darrer cap de setmana de maig

Alguns dels programadors del FABA presentant la iniciativa
Alguns dels programadors del FABA presentant la iniciativa | AFT
25 d'abril del 2017
Actualitzat a les 22:43h
Si ens remuntem un temps enllà, es podria dir que tot va començar amb la creació de L'Antic, el mes d'abril de l'any passat, un moviment que va néixer de la mà de quatre persones que tenien els seus establiments comercials ubicats al barri vell de la capital del Bages i que tenien per objectiu donar vida i dotar d'activitats aquesta zona de la ciutat, moltes vegades oblidada i sovint, estigmatitzada. Actualment compta amb molts més voluntaris, des de veïns i veïnes particulars, fins a més comerciants i les associacions de veïns que entren dins del nucli antic.

Aquesta associació, que no ha parat d'organitzar esdeveniments des que es va formar, va ser el fil que va estirar el Jordi Jet Serra, un dels principals impulsors del col·lectiu de Natura Cultura (l'objectiu del qual és pràcticament el mateix que el de L'Antic), per a proposar fer alguna cosa conjunta i que tingués ressò a la ciutat. És a partir d'aquí que amb la idea comuna de seguir dinamitzant el barri vell de Manresa, van acordar crear un festival artístic amb l'objectiu de "donar visibilitat a tot el que passa en aquesta zona de la ciutat sota un mateix paraigües", ha manifestat Serra.

Un paraigües que han anomenat Festival Artístic del Barri Antic (FABA) i que tindrà el tret de sortida aquest divendres, 28 d'abril, i que s'allargarà fins l'últim cap de setmana de maig. "En aquest festival hem aglutinat totes les activitats artístiques que es fan al barri", ha expressat Vicky Garcia, propietària de la Vermuteria Santa Rita, del Barlins Teatreria i membre fundadora de L'Antic.

Pròpiament, doncs, el FABA és la marca conjunta que englobarà l'activitat cultural d'una vintena de programadors de Manresa. Les més de 50 propostes que s'aniran duent a terme durant aquest mes de maig aniran des de concerts, fins a exposicions, passant per teatre, dansa i, fins i tot, màgia. "Tot això ho hem fet sense ànim de lucre", ha dit Jet Serra, que ha afegit que "cap de nosaltres cobrem pel festival; ho estem fent en les estones que podem per donar valor al barri, a la ciutat i al patrimoni cultural que tenim".

En aquesta mateixa línia els diversos programadors han manifestat que "volem comunicar l'existència del FABA més enllà del barri antic; no ho fem només per a nosaltres sinó que és un batec cultural que pretenem emetre a tot Manresa".

Acte inaugural

El tret de sortida del primer Festival Artístic del Barri Antic el donarà, aquest divendres, 28 d'abril, el cantautor Joan Pons, conegut amb el nom artístic d'El Petit de Cal Eril. El músic de Guissona oferirà un concert al Sielu organitzat pel col·lectiu Raons de Pes, en el qual, i com a detall curiós, no tocarà damunt l'escenari sinó que ho farà tan a prop del públic com pugui.

El Petit de Cal Eril fa més de 6 anys que no passa per Manresa. Des de llavors ha publicat tres àlbums més als dos que ja tenia. Es tracta de Vol i dol (2010); La figura del buit (2013), i La força (2016). Aquest darrer treball serà el que, valgui la redundància, tindrà més força durant el concert al Sielu. Es tracta d'un disc que es podria equiparar amb una història, i cadascuna de les cançons que el compon, són com capítols. Tal com ell mateix explica, "la primera part [del disc] et va donant pistes i la segona, conceptes més clars".

De fet, La força va estar nominat als Premis Enderrock 2017 com a millor disc de cançó d'autor, i una de les cançons que el compon, El plor, ho va estar en la categoria de millor cançó d'autor. Malgrat no haver acabat guanyant cap d'aquests dos guardons, sí que va endur-se el Premi Trayter a millor productor i director musical de l'any. Un reconeixement que va posar de manifest la tasca d'aquest músic en les acurades produccions dels darrers discos de Santi Careta, de Roger Puig o de Càlido Home.

El concert que oferirà a Manresa començarà a dos quarts de dotze de la nit i tindrà un preu de 10 euros si es compra anticipada (cliqueu aquí) i de 12 si s'adquireix a la taquilla, el mateix dia de l'espectacle.

La clausura

A banda de tots els actes que s'aniran desenvolupant durant el mes de maig –cal destacar el cicle de micromàgia que tindrà lloc el dissabte 13 de maig a partir de les set de la tarda i en el qual hi col·labora NacióManresa cedint el seu local situat al carrer Cap del Rec– el que tindrà més força serà el de clausura. I és que tots els programadors s'han unit per a preparar-lo. Se celebrarà el dissabte 27 de maig al pati de l'Anònima. "Vam pensar que era l'espai ideal, ja que normalment no és accessible a tothom", ha recalcat Alba Martínez, propietària de Killing Weekend i fundadora de L'Antic.

L'esdeveniment començarà a les onze del matí i serà d'entrada lliure. Durant tot el dia hi haurà una exposició de joieria organitzada per Pedra de Toc, un grup de joiers del barri vell de la ciutat que tenen la intenció de difondre la seva activitat artística. També s'hi instal·larà el mercat Somiatruites i es durà a terme una exposició engendrada des del projecte Murs Plàstics.

La primera convidada serà la cantautora Paula Jornet, coneguda artísticament amb el nom de Pavvla. Aquesta jove promesa va donar-se a conèixer interpretant el paper d'Ariadna Guitart a la sèrie de sobretaula La Riera. L'any passat va debutar en el terreny musical amb l'àlbum Creatures, una proposta molt interessant, amb influències anglosaxones i que està començant a gaudir d'una gran projecció internacional. El concert que oferirà a l'Anònima serà al migdia.

A la tarda la música continuarà amb un concert de la banda Joan Garriga i Galàctic Mariatxis. El conegut i carismàtic exlíder de Dusminguet i La Troba Kung-Fú  oferirà una proposta musical acompanyat de la banda Galàctic Mariatxis en la qual farà un repàs de la seva trajectòria, des de la seva discografia amb Dusminguet, els èxits de La Troba Kung-Fú, fins a l'actual aposta en solitari.

Aquest acte, que és l'únic que han organitzat conjuntament tots els programadors de la FABA, ha comptat amb un pressupost de 7000 euros. "La marca de cerveses Mahou ha estat la que ens ha ajudat més econòmicament, tot i que també hem comptat amb el suport de Remsa, que ens ha imprès els tríptics i els cartells informatius; de l'empresa Clarena, que els ha distribuït, i de l'Ajuntament de Manresa, que ens ha cedit l'espai", han exposat.

La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, ha clos l'acte de presentació del FABA elogiant la feina de tots els programadors que l'han fet possible. "Totes les iniciatives que vagin en al línia de dinamitzar el barri antic, a l'ajuntament en general i a la regidoria de Cultura en particular ens semblen fantàstiques", ha dit, tot afegint que "tristament [des de l'ajuntament] no hi podem ser més per un tema econòmic, però si tenim gent amb idees i ganes de treballar...què més volem". Segons Crespo, "quan d'aquí uns anys vegem l'Anònima arreglada, ens recordarem d'aquests moments i de tota la gent que posa el seu temps i el seu saber al servei d'una cosa comunitària".
 

Cliqueu aquí per veure la programació sencera del FABA