El turisme sembla haver tornat a la normalitat al Bages després de dos estius marcats per la pandèmia. Però com va afectar la Covid al perfil del turista del Bages? El primer any de pandèmia, el 2020, amb confinaments, restriccions i limitacions en els desplaçaments, ens va fer canviar molts hàbits que fins llavors teníem assumits i que vàrem haver de reaprendre o variar, la majoria de vegades sobre la marxa. El sector dels viatges va ser un dels que més notava aquests canvis, amb indicacions d'última hora, noves mesures de control de la pandèmia, cancel·lacions sobrevingudes o tancament de fronteres, no només estatals, sinó de país o, fins i tot locals.
[nointext]
[noticia]104097[/noticia]
Tot plegat va fer caure el turisme arreu, però més enllà de la baixada quantitativa del nombre de visitants, com van influir tots aquests canvis en el perfil del viatger que arribava al Bages? Com va canviar la preparació que va fer del viatge i la seva estança a la comarca? Quina valoració posterior en va fer?
[intext1]
L'Anàlisi del Perfil del Turista del Bages que elabora cada any la Diputació de Barcelona a través del LabTurisme i amb el suport de Bages Turisme del Consell Comarcal pot ajudar a establir aquests canvis a partir de les edicions de 2019, un any just abans de la pandèmia, i de 2020, l'any en que va esclatar.
[noticia]103928[/noticia]
Cal dir que els estudis d'aquests dos anys tenen variacions demoscòpiques importants, sobretot influïdes per la baixada dràstica del turisme per les mesures contra la Covid. Es van fer 593 enquestes el 2019, i només 121 el 2020, que fa que l'error mostral creixi del +/- 4,5% fins al +/- 8,9%, sobre 30 punts d'enquestació un any i només 11 el següent. En tots dos casos, l'anàlisi es va fer a partir d'entrevistes personals realitzades amb suport informàtic (CAPI).
[intext2]
[h3]De més a prop i amb menys acompanyants[/h3]
Una dels fets que els anàlisis evidencien, és la dificultat durant la pandèmia de fer viatges de llarga distància i internacionals. Les restriccions en els desplaçaments queden clares en la comparativa entre 2019 i 2020. Mentre que durant l'any anterior a la pandèmia, el 21,3% dels turistes que arribaven al Bages procedien de fora de l'Estat, un any després el percentatge va baixar fins al 9,9%, a menys de la meitat. Els visitants de Catalunya van augmentar en 6,3 punts percentuals, i els de la resta de l'Estat, en 5,1.
De la mateixa manera que el turista va arribar de més a prop amb la pandèmia, també ho va fer menys acompanyat. El 2019, un 42,6% dels visitants del Bages van arribar-hi sols o només amb la parella. Aquest percentatge, un any més tard, van ser més de la meitat de tota la mostra, concretament un 54,5%. En sentit oposat, les visites amb família i fills van passar del 35,1% a poc més d'una quarta part del total, un 25,6%. Pel que fa a nombre d'individus per visita, els grups de turistes a la comarca van passar d'estar formats per 3,9 persones a estar-ho de 2,4, de mitjana.
Pel que fa al perfil sociològic del turista, la pandèmia va aguditzar el percentatge d'homes que arribaven al Bages, que ja era majoritari, del 57,6% al 61,2%, i va fer pujar la mitjana d'edat del visitant, de 43,9 anys a 47,6 anys. Tots dos anys, el segment d'edat majoritari del visitant es movia en la franja entre els 35 i els 44 anys, tot i que el 2019 suposava el 37,4% del total, i l'any de la pandèmia va ser més repartit i només era el 27,6%.
També el motiu de l'estada a la comarca va variar d'un any a l'altre. Just abans de la pandèmia, el 51,8% dels visitants van assegurar que venien per oci, mentre que durant l'any 2020, aquest percentatge es va reduir fins al 44,6%. Un altre detall interessant és que durant la pandèmia, el 86,8% dels turistes van viatjar en vehicle propi o van arribar en tren, mentre que un any abans, aquests dos elements de transport suposaven el 69,1%, més de 17 punts percentuals menys.
[noticia]103980[/noticia]
[h3]Menys anticipació i menys internet durant la pandèmia[/h3]
Un altres dels fets que va variar substancialment durant l'any de la pandèmia va ser l'anticipació a l'hora de fer les reserves. El turista es va preparar menys el viatge i es va decidir més a última hora a l'hora de visitar el Bages, degut a la incertesa. El percentatge de visitants que van decidir viatjar a la comarca el mateix dia de la sortida va passar del 5,7% al 15,4%, i els que ho van decidir la darrera setmana, del 20% al 51,3%. També és significatiu que el percentatge de turistes que no recordaven amb quanta anticipació havien preparat el viatge (NS/NC) era altíssim abans de la pandèmia (33,2%) i molt més testimonial el 2020 (6%).
També, malgrat que en els dos exercicis va ser l'opció majoritària, la cerca de fonts d'informació a la web sobre el destí va baixar significativament durant la pandèmia, del 50% al 37,2%. En canvi, va pujar els que no van consultar cap font, del 14,6% al 27,3%, o els que es van refiar dels consells d'amics o familiars o de la feina, del 32,8% al 38%.
[h3]Menys despesa de mitjana[/h3]
Tot i que la mitjana de pernoctacions a la comarca va pujar de 3,2 a 4 durant la pandèmia, i les estades en hotels, apart-hotels o pensions també, del 59,7% al 66,9%, la despesa mitjana per persona va baixar substancialment, de 366,3 euros per persona durant tota l'estada a 306 euros. Aquesta baixada es va notar, sobretot, en el transport degut a que el visitant arribava de més a prop, i també en la despesa corrent -cal tenir en compte que durant la pandèmia hi havia menys establiments oberts-.
Pel que fa a les activitats que el turista va portar a terme durant la seva estada, pràcticament totes les propostes d'oci baixen durant el 2020, excepte anar de botigues i anar a la piscina, i només pugen les relacionades amb el treball o el negoci.
[h3]Menys exigents amb l'estada[/h3]
Com a valoració de l'estada del turista al Bages destaca que durant l'any de la pandèmia el visitant va semblar menys exigent amb els punts de valoració de la seva exigència. O si més no, va valorar molt millor que un any enrere tots els ítems preguntats durant l'enquesta. Tant l'any 2019 com el 2020, l'entorn natural és el punt més valorat, però destaca que en l'any de la pandèmia el segueixen, per aquest ordre, el caràcter i amabilitat de la gent, el soroll, l'allotjament, la seguretat ciutadana i la neteja, tot amb millor puntuació el 2020 que el 2019, que ja havia tingut notes significativament altes, també, abans de la pandèmia. La valoració global va ser de 8,5 punts sobre 10 el 2019, i de 8,8 el 2020.
En tots dos anys, el percentatge de turistes que ja havien visitat abans la comarca se situa en el 54%, i el 87,6% recomanaria el Bages com a destinació turística.
[h3]Reducció d'activitats previstes per la pandèmia[/h3]
L'Anàlisi del Perfil del Turista del Bages de 2020 va dedicar un capítol específic a la pandèmia. Així, el turista va determinar en un 7,8% que havia reduït la durada de la seva estada per la Covid, un 19,4% va reduir les activitats culturals previstes, un 21,4% va reduir les seves activitats d'oci, i el 32% l'ús d'establiments de restauració.
[noticia]104069[/noticia]
Així va canviar el perfil del turista que va arribar al Bages amb l'esclat de la pandèmia
Més enllà de la caiguda del nombre de viatgers, la visita va ser preparada amb menys anticipació, amb grups més reduïts, i amb més nits, però menys motivada per l'oci
Ara a portada

- Pere Fontanals
- Responsable de NacióManresa
Publicat el 02 de juliol de 2022 a les 23:46
Actualitzat el 03 de juliol de 2022 a les 00:14
Et pot interessar
-
Economia i Empresa Bernat Ladrón de Guevara, reelegit president d'una Associació d'Empresaris de Bufalvent especialment engrescada
-
Economia i Empresa El Kursaal posarà a la venda els espectacles de Festa Major aquest dijous a preus reduïts
-
Economia i Empresa Caixabank ajuda a pagar un tamisador a la Fundació Cardona Històrica per impulsar la comercialització de la sal
-
Economia i Empresa 38 empreses turístiques del Bages, reconegudes per la seva gestió sostenible