L'Obra Social d'Unnim ha produït la mostra Qui no anuncia no ven! Els artistes catalans i la publicitat 1888-1929, que passarà per la Biblioteca d'Artés (Parres, 44) del 30 de juny al 17 de juliol en coorganització amb aquest centre.
La mostra es basa en el llibre de Ricard Mas Peinado Els artistes catalans i la publicitat (1888-1929), publicat per Parsifal Edicions amb el suport de l'Obra Social d'Unnim. Reuneix els anuncis gràfics creats per 54 artistes catalans al llarg de quatre dècades que abracen el pas del segle XIX al XX.
L'exposició es podrà visitar els dilluns, dimarts, dijous i divendres de 9 a 14 h i dimecres de 9 a 14 i de 16.30 a 20.30 h.
Publicitat que és art
"Qui no anuncia no ven!" era el reclam predilecte per omplir els buits entre anuncis en les revistes i diaris en català. Sota aquesta consigna, tota una generació d'artistes van adaptar el seu art als gustos més immediats de la societat del seu temps, però desenvolupant uns nous paràmetres artístics de validesa universal que encara avui formen part del nostre imaginari col·lectiu.
Entre els artistes més reconeguts per la seva obra personal destaquen Junceda, Opisso, Apel·les Mestres, Lola Anglada, Castanys, Casas, Utrillo, Torres García, Picasso i Dalí. Però al costat d'aquests noms més familiars, l'exposició reivindica l'obra i la memòria de tants altres artistes que van ser decisius a l'hora de configurar l'art d'aquella època i que corren el risc de passar desapercebuts.
Tècnica i iconografia
Tant l'exposició com el llibre constitueixen un acurat i extens estudi que recopila els millors anuncis en el període comprès entre les dues exposicions universals de Barcelona, de 1888 i 1929. És el moment en què s'introdueix massivament el gravat a la línia, popularment conegut com a ploma, desplaçant la propaganda només tipogràfica. La nova tècnica permetia grans tiratges de dibuixos per a premsa diària, revistes, programes i fulls volants de no gaire qualitat però de gran difusió a un cost raonable.
Aleshores tota una jove generació d'artistes i ninotaires va crear una nova iconografia per als anuncis que ara ens parla de la intrahistòria de Catalunya, amb l'evolució industrial, social i de la moda, amb un paper de la dona força diferent a l'actual i amb preocupacions com les malalties, l'alta mortaldat infantil i coses tan senzilles com un oli d'oliva, un xampany, un perfum, un anís o un rajol decoratiu.
Arriba a Artés una exposició d'anuncis fets per artistes catalans entre els segles XIX i XX
Ara a portada
-
Successos Escoles, bus i FGC funcionen amb normalitat, però Rodalies continua suspesa Pere Fontanals
-
-
-
Economia Una entitat assegura que l'Escorxador del Moianès sacrifica més del doble de porcs diaris permesos Pere Fontanals
-
Política Manresa inicia campanyes d'inspecció sancionadores per garantir el català en els rètols comercials Redacció
Publicat el 30 de juny de 2011 a les 16:48
Et pot interessar
-
Economia i Empresa Bernat Ladrón de Guevara, reelegit president d'una Associació d'Empresaris de Bufalvent especialment engrescada
-
Economia i Empresa El Kursaal posarà a la venda els espectacles de Festa Major aquest dijous a preus reduïts
-
Economia i Empresa Caixabank ajuda a pagar un tamisador a la Fundació Cardona Històrica per impulsar la comercialització de la sal
-
Economia i Empresa 38 empreses turístiques del Bages, reconegudes per la seva gestió sostenible