L'Assemblea Revolucionària d'Artés ha programat, pel proper dijous 31 de març, la projecció del documental "Economia col·lectiva. L'última revolució d'Europa", una producció dirigida per la periodista i antropòloga Eulàlia Comas que aprofundeix per primera vegada en un dels episodis més extraordinaris de la nostra història: l'expropiació i la gestió col·lectiva d'empreses i serveis públics per part dels seus treballadors i treballadores.
El documental de divulgació històrica aprofundeix, doncs, en l'expropiació i la gestió obrera del 80% de les indústries i serveis a Catalunya entre els anys 1936 i 1939, on les organitzacions obreres van fer-se càrrec de barberies, de tallers, de mercats, de cinemes, de companyies tan importants i estratègiques com Telefònica ITT, General Motors Peninsular, Campsa, Construcciones Aeronáuticas SA, Aigües de Barcelona, Cerveses Damm, Transmediterránea o Transports de Barcelona. En total, van autogestionar més d'11.000 empreses. La col·lectivització només va ser l'inici d'un procés més ampli: la coordinació de tota l'activitat econòmica fins aconseguir la plena socialització. És, actualment, una de les transformacions més radicals i innovadores del segle XX.
Estrenat el 2014 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el documental va ser present en la darrera Mostra de Cinema Català a Brussel·les i aquest estiu passat es va projectar als Cinemes Girona de Barcelona i Foment Mataroní. A més a més ha rebut diversos guardons als Estats Units i actualment es pot veure en castellà i anglès.
"Economia col·lectiva" és fruit d'un any i mig de treball i compta amb 13 entrevistes a testimonis i experts de d'aquest període com Antoni Castells, Miquel Izard, Francesc Cabana, Pelai Pagès, Joan Ullés o Eudald Vila. Al llarg dels seus 66 minuts, el documental mostra imatges, fotografies i documents de l'època procedents de més de 10 arxius, entre els quals hi ha la Fundació d'Estudis Llibertaris Anselmo Lorenzo, l'Ateneu Enciclopèdic Popular, l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià o l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.
El treball ha estat parcialment finançat a través del micromecentage, en concret a través de la plataforma Verkami. Aproximadament unes 200 persones van fer petites aportacions que han estat de gran importància per poder desenvolupar el projecte.
La projecció del documental, que es durà a terme a la Sala d'Actes de la biblioteca d'Artés i començarà a les vuit del vespre, comptarà amb la presència de la directora, que un cop visualitzat el seu treball, protagonitzarà una tertúlia amb tots els assistents.
Artés projectarà el documental «Economia col·lectiva. L'última revolució d'Europa»
Serà el proper dijous 31 de març a les vuit del vespre a la Sala d'Actes de la biblioteca del poble
Ara a portada
Publicat el 24 de març de 2016 a les 10:29
Actualitzat el 24 de març de 2016 a les 10:32
Et pot interessar
-
Economia i Empresa Bernat Ladrón de Guevara, reelegit president d'una Associació d'Empresaris de Bufalvent especialment engrescada
-
Economia i Empresa El Kursaal posarà a la venda els espectacles de Festa Major aquest dijous a preus reduïts
-
Economia i Empresa Caixabank ajuda a pagar un tamisador a la Fundació Cardona Històrica per impulsar la comercialització de la sal
-
Economia i Empresa 38 empreses turístiques del Bages, reconegudes per la seva gestió sostenible