
En temps de crisi, el gerent de l'empresa Cafès del Bages, Joan Serra, assenyala que 'l'aposta per la formació és una de les principals claus de supervivència'. Tot i així, Serra creu que 'de res serveix formar els nostres treballadors, si la gent que ha de gaudir del producte final no sap com degustar-lo'. Per això, l'empresa ha decidit crear un 'show-room', una sala on especialistes ensenyen als clients dels restaurants com ha de ser un bon cafè. Amb apostes com el 'show-room' o les càpsules ecològiques, fetes amb cel·lulosa, l'empresa ha aconseguit incrementar el volum de vendes respecte l'any passat.
Al 2009, Cafès del Bages va aconseguir uns beneficis de més de 300.000 euros. Cafès del Bages és una empresa amb un 80% de capital familiar. Hi treballen onze persones i, poc a poc, s'han anat fent un espai dins del món del cafè. Sobretot, a les comarques centrals. Vénen a més de 1000 establiments i, en els últims anys, han obert tres centres de lliurament a Lleida, Barcelona i Girona.
Segons el seu gerent, Joan Serra, les grans multinacionals del món del cafè 'ens han ajudat a popularitzar aquesta beguda, però molts cops han oblidat la qualitat'. Serra explica que 'els tentacles de les grans empreses sovint deixen escletxes que les empreses familiars podem aprofitar'. Per això, Cafès del Bages ha decidit crear un 'show-room'. Una sala d'aprenentatge que té com a objectiu 'educar el client' i donar-li els instruments perquè aprenguin a distingir les característiques d'un bon cafè. Coses tan senzilles com el color, l'aroma o el recipient. Fins i tot, petits detalls, com que el sucre ha de trigar uns segons a enfonsar-se dins de la beguda.
Serra assegura que és important fixar-se en el comportament de les grans marques perquè sovint mostren quin és el camí que cal seguir. A partir d'aquí però, explica que cal innovar i crear productes que et diferenciïn. En aquest sentit, una de les últimes iniciatives són les càpsules de cafè ecològiques, fetes amb cel·lulosa. D'aquesta manera, 'copiem un producte que funciona arreu, però hi afegim un detall que les grans marques havien oblidat: l'ecologisme'. 'En una petita franja de mercat, la conscienciació ecològica encara pot marcar una diferència', explica Serra.
Segons el gerent de Cafès del Bages, el fet de ser una empresa familiar respon a una filosofia de treball: 'si som una empresa petita, podem assegurar una qualitat del producte que no tindríem si fóssim més grans perquè no hi ha prou producció'. A banda, diu, 'podem establir una relació directa amb els nostres clients'. Amb productes com el 'show-room' o les càpsules de cafè ecològiques, Cafès del Bages va aconseguir uns beneficis de més de 300.000 euros durant el 2009.
El secret de l'empresa familiar
Malgrat tot, Serra assegura que si les empreses familiars funcionen és gràcies a 'la quantitat d'hores dedicades al negoci que no s'han comptat mai'. Serra explica que 'en moments de crisi, quan l'empresa és la família és molt més fàcil lluitar per tirar endavant una cosa que és de tots'. Però creu que hi ha un excés de burocràcia que ofega les empreses familiars: 'tenim despeses que són inútils, controls exagerats i un munt de papers que no porten enlloc'. A vegades, afegeix, costa més tot el procés que s'ha de fer per poder pagar una multa que l'import de la sanció.
Joan Serra explica que va néixer dins d'un 'bombo' de cafè. Recorda els inicis de l'empresa, quan sortia al carrer amb el seu pare per repartir els grans de cafè amb un carro. Des d'aleshores, diu, han canviat moltes coses, però la filosofia de l'empresa 'continua sent la mateixa': la traçabilitat, la qualitat i la sostenibilitat.