Una trentena de persones han assistit i participat activament en la jornada per debatre com implementar les energies renovables al Moianès, aquest dissabte, al centre cívic de Calders.
Organitzada per la CUP del Moianès, hi han participat l'exdiputat i geògraf, Sergi Saladié; Montse Corberó de la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa, i la biòloga Montse Clapers de l'associació El Fanal-Grup Ecologista del Moianès. Tots tres han participat en una activa taula rodona.
Durant més de dues hores s'han exposat detalladament els tres projectes de macroparcs que estan previstos al Moianès, dos a Calders i un a Moià. Un d'ells ja autoritzat i els altres dos en tràmit.
El parc solar d'El Canadell a Calders ja està autoritzat, promogut per Meroil Light 3, SL, ocupa 22,8 hectàrees i inclou la instal·lació de 34.186 plaques solars. Els altres dos, situats un a Moià i l'altre a Calders, no estan encara autoritzats, i passen actualment per una fase de tràmit.
El de Moià el promou Estabanell Generació SLU, se situa al Prat, amb 5.280 plaques solars i ocuparia 6,6 hectàrees. I el de Calders, al paratge de les Quingles, en un camp de cereals, amb 35,9 hectàrees de terreny, 43.680 plaques solars i promogut per Voltalia (Alcampo, Decathlon, Kiabi, Leroy Merlin, Happychic-Phildar, Saint Maclou i Agapes Restauration). A més els futurs macroparcs de Calders d'El Canadell i les Quingles, un està al costat de l'altre.
El passat 18 de gener ja es va fer la presentació pública de l'oferta de participació local i captació preferent per a socis del territori del parc fotovoltaic de les Quingles, el més gran previst al Moianès.
Per als organitzadors de la jornada, aquesta proliferació de parcs tan propers els uns dels altres pot afectar greument la supervivència de l'àliga cuabarrada a la zona de les Quingles i altres rapinyaires que viuen a la zona com mussols i òlibes i entre d'altres.
L'existència a Calders de la subestació elèctrica fa que sigui un focus d'atracció per a grans instal·lacions. L'alternativa i la solució viable i més adequada, segons els organitzadors, no és ocupar terrenys agrícoles i boscos de baix cost de compra sinó instal·lar les plaques solars en espais degradats, humanitzats i de poc valor agrari, i en infraestructures públiques com autopistes, canals o edificis públics. Al Moianès, segons la CUP es poden instal·lar en superfícies artificials i industrials com teulades, poliesportius, centres comercials, abocadors o vorals de carreteres.
A l'acte també hi eren presents els col·lectius Salvem Castellfollit del Boix, Salvem Calders, Moianès pel decreixement, Ateneu La Polseguera, Arran Moianès i les seccions locals de la CUP a Moià, Calders, Artés i Navàs.
La jornada es va cloure amb un vermut musical i una paella popular.
Calders acull una jornada de debat sobre energies renovables al Moianès
Estan previstos tres parcs solars a Calders i Moià, en total, de 65 hectàrees i 83.146 plaques
Ara a portada
-
Cultura i Mitjans Les Caramelles de Súria, guardonades en els Premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral Redacció
-
-
Societat Crida manresana per trobar fotografies relacionades amb la Via de Sant Ignasi i les Escodines Redacció
-
Economia Grup Llobet s'alia amb Transgourmet Ibérica per fer més competitives les seves botigues Redacció
-
Publicat el 22 d’octubre de 2023 a les 21:00
Actualitzat el 22 d’octubre de 2023 a les 21:08
Et pot interessar
-
Economia i Empresa Bernat Ladrón de Guevara, reelegit president d'una Associació d'Empresaris de Bufalvent especialment engrescada
-
Economia i Empresa El Kursaal posarà a la venda els espectacles de Festa Major aquest dijous a preus reduïts
-
Economia i Empresa Caixabank ajuda a pagar un tamisador a la Fundació Cardona Històrica per impulsar la comercialització de la sal
-
Economia i Empresa 38 empreses turístiques del Bages, reconegudes per la seva gestió sostenible