
El Parlament de Catalunya ha donat llum verd a l'abocador de bales d'ecoparc a l'antiga argilera situada a la Vinya d'en Tot, al terme de Sant Mateu de Bages molt a prop del nucli de Callús, després de rebutjar les propostes de resolució que els grups parlamentaris del PSC, ERC i ICV-EUiA havien presentat per tal que la cambra catalana s'hi posicionés en contra. L'objectiu final de les tres proposicions era instar el govern de la Generalitat a rebutjar el projecte que impulsa Efienergia.
El debat i la votació posterior s'ha desenvolupat en el marc de la comissió parlamentària de Territori i Sostenibilitat que ha tingut lloc a les 10 del matí al Parlament de Catalunya. Fins a Barcelona s'hi han desplaçat els alcaldes de Sant Mateu de Bages i de Callús, Pere Ribera i Enric Vall de Vilaramó. Aquest darrer, acompanyat de tot l'equip de govern exceptuant la regidora Àngela Pujol. També han assistit a la sessió cinc membres de la plataforma "Salvem Callús".
Les propostes de resolució, que s'han debatut i votat de forma conjunta, han estat desestimades gràcies als 8 vots contraris dels parlamentaris de CiU i l'abstenció dels diputats del PP. Els representants polítics de les formacions impulsores de les iniciatives parlamentàries —PSC, ERC i ICV-EUiA— hi han votat afirmativament, com també ha fet Ciutadans. La comissió, que presideix la diputada popular Dolors Montserrat, ha obert el debat de les propostes donant la benvinguda al públic assistent, però de forma especial a l'alcalde de Sant Mateu de Bages, que és també exdiputat del Parlament i antic membre d'aquesta comissió parlamentària, Pere Ribera.
Els encarregats de defensar el contingut de les mocions han estat la diputada bagenca Laura Massana, en nom d'Iniciativa; el parlamentari socialista, Jordi Terrades, pel PSC,i el diputat republicà, Joan Puigcercós, en nom d'ERC. Aquest darrer ha estat el que ha adoptat un to més bel•ligerant quan ha insistit en la possible vulneració de la directiva europea 2008/98 en relació als criteris d'autosuficiència i proximitat de la gestió dels residus.
Amb el debat d'aquest dimecres es tanca el recorregut polític impulsat per aquestes tres formacions que s'oposen frontalment al projecte i que va començar amb la presentació de la primera proposta, el passat 2 de desembre, per part d'Iniciativa per Catalunya Verds al Parlament, a la que van seguir posteriorment les del grup parlamentari del PSC, el 25 de gener d'enguany, i la d'ERC, el passat 1 de febrer.
Per a l'alcalde de Sant Mateu, Pere Ribera, el debat parlamentari "demostra que el projecte s'ajusta a la llei per poder tirar endavant" i ha aprofitat per reivindicar que "davant l'autonomia municipal, ni el parlament de Catalunya ni el Consell Comarcal han de fer-hi manifestacions en contra". Per a Ribera, el fet més important ara és "esperar a que es finalitzi amb normalitat tota la tramitació per saber si la Generalitat dóna un sí o un no a la instal•lació" de l'abocador, cosa que no s'ha produït encara, "malgrat els posicionaments que han anat sorgint des de diferents sectors".