Clouen els programes municipals d'inserció laboral juvenil

Publicat el 15 de juny de 2012 a les 20:00
Alumnes dels programes municipals d'inserció laboral juvenil. Foto: AjM

La regidora de Promoció Econòmica, Sílvia Gratacós, i el director de l'Agència de Joventut, Toni Roig, han presidit aquest migdia l'acte de cloenda dels programes d'inserció laboral per a joves Fórmula Jove Manresa i SUMA'T, impulsats per l'Ajuntament de Manresa.

Durant l'acte, que ha tingut lloc a l'edifici Infants, s'ha fet el lliurament de diplomes als alumnes participants del Programa Fórmula Jove així com una valoració de la nova edició del Programa Suma't.

El programa Fórmula Jove, és un projecte de formació i inserció laboral per a joves entre 18 i 30 anys que tenen una baixa qualificació i dificultats per entrar en el mercat laboral, que enguany ha comptat amb la participació de tretze alumnes, onze dels quals han finalitzat el curs de forma satisfactò ria.

El projecte, impulsat pel Centre d'Iniciatives per a l'Ocupació (CIO) de l'Ajuntament de Manresa i l'Agència Catalana de la Joventut, pretén oferir una formació introductòria a un grup de joves en un ofici, preferent de peonatge en empreses del sector químic.

Els joves, a més de rebre una formació en el sector on es vol fer la inserció, han de fer pràctiques de l'ofici en una empresa del sector. Tot el procés es realitza amb l'acompanyament d'un tutor o tutora. Els quatre pilars del projecte són: la formació, les pràctiques, la formació d'inserció laboral o reinserció en el circuit educatiu i l'acompanyament.

Enguany el programa ha consistit en 20 hores de formació per al coneixement de l'entorn i tècniques de recerca de feina, 80 hores de formaci ó d'ofici d'operador del sector Químic, i 70 hores de pràctiques en l'empresa química Proseat Foam Manufacturing S.L.U.

SUMA'T rep una bona valoració d'alumnes i empreses
Durant l'acte de cloenda d'aquet divendres, la regidora ha fet també la valoració del projecte SUMA'T, un programa innovador que durant un any i mig ha combinat accions d'orientació, formació i adquisició d'experiència professional en empreses amb l'objectiu de millorar la qualificació professional de les persones joves desocupades i facilitar la seva inserció a les empreses del Bages arriba al seu final.

El programa, que en aquesta edició ha assessorat a setanta-set joves, ha estat subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), pel Fons Social Europeu i gestionat pel Centre d'Iniciatives per a l'Ocupació de l'Ajuntament de Manresa (CIO).

Tècniques en ocupació del CIO han orientat els joves per incorporar-se a les especialitats formatives desenvolupades: fabricació de productes químics, hostaleria, gestió de magatzem, administració i gestió, instal·lacions elèctriques i fontaneria, comerç i carnets professionals de manipulació d'aliments i carretons elevadors.

També s'ha format en l'adquisició d'hàbits laborals i habilitats socials per tal de millorar la seva ocupabilitat així com han tutoritzat la inscripció a l'Institut Obert de Catalunya (IOC), tot aclarint dubtes relatius a l'organització i planificació de l'estudi i oferint suport en les diferents matèries per a l'obtenció del Graduat d'Educació Secun dària Obligatòria (GESO).

Han possibilitat l'accés dels participants a processos de selecció en les empreses de la comarca i, als joves seleccionat, se'ls ha facilitat assessorament i seguiment del propi desenvolupament en el lloc de treball per al manteniment i millora de l'ocupació.

El joves enquestats han manifestat un grau de satisfacció del 95% en relació a la seva participació en el programa. El 100% dels enquestat tornaria a passar per l'experiència d'un nou programa SUMA'T.

Valoren molt positivament els punts següents: millora de coneixements en general, millora de la seva formació, l'obtenció del GESO, millora de les seves possibilitats d'ocupació, els suport i ajuda de les tècniques, l'experiència professional en empreses i el bon ambient, en general. Manifesten aspecte a millo rar, bàsicament, respecte a equipaments informàtics per a les formacions.

Amb la realització de les proves finals del trimestre de primavera de la IOC a finals de maig de 2012 alguns joves han aconseguit l'objectiu del graduat i un 25% dels joves participants sumaran esforços per a continuar amb la seva formació en diferents vies: finalitzar els estudis per a l'obtenció del GESO, a la mateixa IOC o de forma presencial a l'Escola d'Adults, o accés a Cicles Formatius. Altres, amb el suport del SLO en accions de recerca activa de feina i manteniment de la inserció laboral.

Les empreses que han col·laborat amb el CIO contractant 28 dels joves participants, manifesten un grau de satisfacció d'un 89% en la seva participació al programa, segons les enquestes de satisfacció realitzades, considerant que cal millorar i facilitar l'agilitat i tr&agra ve;mits administratius.