
Un moment de la Jornada de formació i empresa. Catpress
Empreses, institucions i formadors coincideixen en considerar la formació com un element estratègic per a la competitivitat del país. Així s’ha posat de manifest en la primera Jornada de Formació i Empresa, que s’ha celebrat aquest matí a la seu de la Cambra de Comerç de Manresa organitzada pel Consell de Formació del Bages. La trobada ha servit per posar en comú diferents visions al voltant del paper de la formació a l’empresa i discutir sobre les mancances que l’afecten. El Consell de Formació respon a una iniciativa impulsada per la Cambra que aglutina tots els agents que treballen en l’àmbit de la formació i els coordinar per aconseguir una millor oferta per als professionals i les empreses del Bages.
Una de les principals conclusions de la jornada ha estat la necessitat de coordinar l’oferta i la demanda formativa, amb l’objectiu de poder atendre les necessitats específiques de les empreses. De fet, una de les tendències de futur que més s’ha apuntat és la formació de demanda, és a dir, aquella feta a mida per a una empresa determinada. Una tendència que respon a la manca d’oferta específica i de qualitat amb què es troben determinats sectors econòmics i de la qual avui se n’han pogut conèixer alguns exemples portats a terme per empreses del territori, com Iberpotash o el Grup Soler. Els directors de recursos humans d’aquestes dues empreses, Joan Laorden i Sara Malé, han estat els encarregats de presentar els seus respectius projectes de formació. Per part de les empreses, s’ha destacat la flexibilitat i la vessant pràctica com a principals requisits que ha de reunir una proposta formativa adequada. Els participants a la sessió d’aquest matí han coincidit a assenyalar que jornades com les d’avui poden ser molt útils per resoldre els problemes que s’han plantejat.
Estudi “La formació continuada al Bages”
La primera Jornada de Formació i Empresa ha acollit també la presentació de l’estudi “La formació continuada al Bages. Estudi sobre l’oferta i la demanda”, un treball impulsat per l’Ajuntament de Manresa i la Fundació Universitària del Bages i en el qual han participat tant empreses com proveïdors de formació de tota la comarca. La principal conclusió de l’estudi és que el volum i els serveis de formació de què disposa el territori sembla adequat i suficient per a les necessitats formatives del seu teixit empresarial, però que millorar la coordinació entre els centres que presten formació optimitzaria els recursos existents. L’estudi també assenyala que les empreses coneixen l’oferta formativa de la comarca i confien en proveïdors del Bages per a les seves accions de formació. En aquest sentit, cal destacar l’existència de centres de referència orientats al sector industrial. La presentació de l’estudi ha anat a càrrec del regidor delegat d’Economia, Empresa i Innovació de l’Ajuntament de Manresa, Alain Jordà, i de la directora de l’Escola de Formació Contínua de la FUB, Carlota Riera.
La jornada ha comptat també amb la participació del rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Antoni Giró, que ha explicat els esforços que s’estan fent des del món unversitari per adequar els currículums a la realitat econòmica i empresarial, amb un especial èmfasi cap a la internacionalització i per promoure l’aprenentatge d’idiomes. Joan Lluís Espinós, subdirector general de Planificació i Organització de la Formació Professional ha remarcat la necessitat de flexibilitzar els estudis de formació professional amb l’objectiu que puguin arribar a un col·lectiu el màxim de nombrós possible. La racionalització d’horaris o la formació a distància o semipresencial són algunes de les mesures que s’han començat a prendre en aquest sentit.
Juan Pedro González, director del Consorci de Formació Contínua, ha estat present a la jornada en substitució del director del SOC, Joan Josep Berbel. González ha assenyalat la preocupació de l’organisme al qual representa pel fet que les empreses no aprofiten les bonificacions de què disposen per a la formació dels seus treballadors. Un problema que s’accentua en el cas de les petites i mitjanes empreses i del qual s’extreu la necessitat de simplificar tràmits per tal de facilitar la gestió de les bonificacions.