
La manresana Fundació CTM Centre Tecnològic va iniciar dijous el projecte Mosycousis (Intelligent Monitoring System based on Acoustic Emission Sensing for Plant Condition Monitoring and Preventative Maintenance) a les seves instal·lacions de Manresa.
El projecte s'ha iniciat amb un kick off meeting que significa la posada en marxa dels treballs i investigacions associades al projecte, en el que han participat els màxim responsables del projecte, Wieslaw BICZ, Director de R+D de l'empresa OPTEL (Polònia) , Dr. Dumitru ULIERU, Director de R+D de l'empresa SITEX 45 (Romania), Rene Peeren, Director de Sistemes de l'empresa WIRELITE SENSORS (Irlanda), juntament amb el partenariat investigador liderat per la Fundació CTM Centre Tecnològic: Dr. José Manuel Prado (Director de Fundació CTM Centre Tecnològic), Sr. Luís Romeral (director de l'Àrea de Energia de la Fundació CTM Centre Tecnològic i director de MCIA de la UPC) i Sr. Daniel Casellas (director de l'Àrea de Materials de la Fundació CTM Centre Tecnològic), amb la finalitat de revisar les principals línies de treball, les expectatives dipositades i els objectius globals que es volen assolir per part de les diferents entitats i empreses participants, així com les tasques a realitzar en els propers mesos.
Mosycousis és un projecte d'investigació europea que té com a principal beneficiaris les PIMES. El projecte té com a finalitat el desenvolupament d'un sistema de diagnosis intel·ligent sobre la base de la detecció d'emissions acústiques, per a la monitorització i el manteniment preventiu de les maquinaries.
Una errada inesperada en una cadena de producció industrial genera importants costos produïts pels canvis de peces, així com els costos per la ma d'obra/hora d'operaris. Amb la finalitat de poder mantenir un bon funcionament de les màquines s'està desenvolupant un sistema de manteniment predictiu bassat en el sistema Mosycousis, que ajudi a reduir els riscos operatius, eviti errades de les instal·lacions, ofereixi equips fiables, redueixi els costos operatius i elimini els defectes de funcionament de la maquinària per a que pugui rendir amb una producció màxima.
Aquest sistema de manteniment predictiu es desenvoluparà mitjançant una nova generació de xarxa de sensors sense fils instal·lats en diferents punts de les maquinàries. Quan els materials són sotmesos a un gran nivell de tensió, prèvia a la seva malformació o destrucció per avaria, es genera una ràpida alliberació d'energia de deformació mitjançant ones elàstiques que poden ser detectades per aquests sensors sense fils situats en les màquines que es vulguin controlar. El sensor, detecta, identifica i diagnostica la causa de la previsible avaria, a més de enviar una senyal de alarma a un ordinador central, per al registre i posterior anàlisis.
Les principals maquinàries que podran beneficiar-se d'aquest sistema són les rotatives, ja que en aquestes es produeixen esquerdes per fatiga cíclica, la fricció, turbulències, la cavitació, fuites, etc. Per aquet motiu, moltes PIMES que disposen d'aquestes maquinaries, podrien treure molt profit d'un simple dispositiu o sensor sense fils força assequible, que és capaç d'advertir dels possibles problemes en els seus equips. Per tant, aquests sistema els permetran als empresaris tenir un informe continuat sobre les condicions de la maquinària i la seva “salut” estructural, i el mantindran informat sobre el manteniment necessari de la mateixa.
En aquest projecte estan implicats 30 investigadors que pertanyen a empreses, universitats i centres d'investigació. El pressupost global del projecte és de 1.667.000 euros i té previst finalitzar-se el 31 de setembre de 2013.