El conegut biòleg i sociòleg català Ramon Folch va ser el protagonista de la conferència inaugural de la Jornades Cientificotecnològiques de l'Institut Lacetània que enguany arriben a la vint-i-cinquena edició amb el vigor i el rigor que les han caracteritzat al llarg de la ja seva dilatada trajectòria. El Dr. Folch, amb l'habilitat per divulgar la ciència que el caracteritza, va desmitificar alguns conceptes que semblen arrelar a la societat. Aquest dimarts continuen les activitats i s'allarguen fins divendres a la tarda amb una oferta molt variada.
La conferència del Dr. Folch de dilluns al vespre, va ser clara i entenedora, molt crítica i fins i tot sarcàstica contra la visió tergiversada del que és un estil de vida saludable, sense deixar d'insistir en els efectes nocius de la vida en les nostres ciutats. Va dir que que en la societat actual es considera que només és saludable allò que anomenem "natural". Però, es va demanar, "quines coses són qualificades com a naturals?" En la seva conferència va ensenyar com es qualifica erròniament de naturals un conjunt de paisatges, d'aliments i de comportaments que realment no ho són. Va afirmar que no té res de saludable ni apropa a la natura la pràctica del jogging en mig del trànsit urbà. Ni tampoc són molt naturals els aliments classificats com a bio, o els vins que han sorgit de vinyes adobades amb adobs orgànics sense intervenció de la química però que es conserven millor afegint'hi sulfits.
El Dr. Folch va afirmar que paisatge agrari és tant artificial com ho són els paisatges industrials o els urbans, ja que són el resultat de la transformació interessada per part de l'home. En definitiva una moda "bio" està encerclant la societat amb molta intensitat sota la falsa creença de coses naturals que no en realitat no ho són. El medi natural, hostil als humans, ha estat domesticat, dominat per ells després de milers d'anys, de manera que actualment hi ha molt pocs territoris qualificables de naturals en el nostre entorn.
D'altra banda. segons va dir el Dr. Folch, la societat actual s'està urbanitzant de manera que més de la meitat de la població del planeta viu en ciutats que són el veritable medi. Per adaptar-hi la ciència i la tecnologia s'han proporcionat recursos que han millorat la qualitat de vida, però també ens han dut contaminació i han posat en perill la salut i el propi medi.
Dimecres 23
9h-10h
Visita: Domoespai. Visita a l'espai domotitzat de l'empresa Tecnical.
Taller: Panell TIC. A càrrec del Departament de TIC de l' EPSEM, UPC Manresa.
10h-11h
Xerrada: Els astronautes i la Terra. A càrrec de Joan Jorge, físic
especialista en teledetecció del Departament de Física de l'EPSEM,
UPC.
11:30h-12:30h
Taller: Observació del Sol amb telescopis. A càrrec d'Antoni Guntín astrònom de l'Observatori Astronòmic de Castelltallat.
12:30h-13:30h
Xerrada: Com combatre els virus de les males presentacions. A
càrrec de Carles Caño, enginyer informàtic especialista en informàtica educativa i professor de la UAB.
15:30h-16:30h
Xerrada per a professors: Elaboració de presentacions en format
Petxa-Kutxa. A càrrec de Carles Caño, enginyer informàtic especialista en informàtica educativa i professor de la UAB.
16:30h-17:30h
Sortida per a professors: Itinerari guiat per la Manresa bombardejada.
Conduït per Francesc Comas.
17:30h-18:30h
Sortida per a professors: Visita a la fàbrica d'Esquís Rossinyol d'Artés.
19h-20h
Xerrada: La casa passiva. A càrrec de tècnics de l'empresa Fustes Sebastía de Rialp.
Dijous 24
10h-11h
Xerrada: Epigenètica: com interpretar els genomes. A càrrec de Mònica Torras, biòloga de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona.
11:30h-12:30h
Xerrada: La física dels Superherois III. A càrrec de Manuel Moreno, físic del Departament de Física i Enginyeria Nuclear EPSEVG, UPC.
12:30h-13:30h
Xerrada: El racisme: què és, d'on ve, cap a on ens porta i com
acabarà. A càrrec de Mattew Tree. Escriptor i col.laborador de Catalunya Ràdio i Ràdio 4.
Taller: Panell TIC. A càrrec del Departament de TIC de l' EPSEM, UPC Manresa.
15:30h-16:30h
Visita: Visita tècnica a les obres de la Sagrada Família de Barcelona.
Visita: a l'exposició Aire, al Cosmocaixa, Barcelona.
16:30h-17:30h
Xerrada:Vols ser enginyer? A càrrec del representant del Col•legi
Enginyers Tècnics Industrials de Manresa, CETIM.
Divendres 25
9h-10h
Xerrada: Globus aerostàtic. A càrrec de Miquel Messegué de Kon-tiki.
10h-11h
Taller: Concurs-demostració de robots seguidors, a les instal•lacions
del centre. Demostració per a l'alumnat de CFGM de IIEE i de IITT de l'Institut.
12:30h-13:30h
Visita: Visita tècnica al Departament de Recursos Humans de l'Ajuntament de Manresa.
Xerrada: La presència de les dones a les carreres tècniques. A càrrec de Judit Bosch enginyera de l'EPSEM de la UPC Manresa.
15:30h-16:30h
Xerrada: Marenostrum: Supercomputació a casa. A càrrec d'Oriol Riu, Marenostrum Visitors Manager del Supercomputing Center de Barcelona.
Desmitificant l'essència de la «naturalitat» en el consum
El Dr. Folch desmitifica el concepte "natural", emprat en el model de vida saludable, a la conferència d'inauguració de les Jornades Cientificotecnològiques
Ara a portada
Publicat el 22 de març de 2011 a les 19:49
Et pot interessar
-
Economia i Empresa Bernat Ladrón de Guevara, reelegit president d'una Associació d'Empresaris de Bufalvent especialment engrescada
-
Economia i Empresa El Kursaal posarà a la venda els espectacles de Festa Major aquest dijous a preus reduïts
-
Economia i Empresa Caixabank ajuda a pagar un tamisador a la Fundació Cardona Històrica per impulsar la comercialització de la sal
-
Economia i Empresa 38 empreses turístiques del Bages, reconegudes per la seva gestió sostenible