Empreses... veniu al Bages

La ubicació geogràfica estratègica del Bages i el preu del sòl industrial són factors clau que ajuden a la implantació d'empreses al territori

Publicat el 24 de juny de 2011 a les 16:34

La situació geogràfica estratègica del Bages, la disponibilitat i el preu del sòl industrial i una mà d'obra qualificada són tres dels principals atractius que ofereix la comarca a les empreses per desenvolupar-hi la seva activitat econòmica. Així ho revela l'informe ‘Factors de fidelització i consolidació del teixit empresarial del Bages' que ha elaborat l'àrea de Desenvolupament Comarcal del Consell Comarcal del Bages amb la col·laboració del CIO Cal Gallifa de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada.

El document concreta quin són els principals atractius que influeixen en els empresaris i empresàries en el moment de plantejar la implantació d'una activitat al Bages. Per contra, també es descriuen les mancances que presenta el territori i que sovint frenen l'atracció de nova activitat econòmica i es converteixen en un obstacle perquè les empreses puguin desenvolupar plenament les seves capacitats i millorin la seva competitivitat.

Recull d'informació
El treball s'ha realitzat a través de l'anàlisi de dades estadístiques, la programació de jornades tècniques i sobretot a partir de la informació recollida mitjançant una enquesta que han respost 40 empreses bagenques (bàsicament de l'àrea del Cardener), així com de la realització d' entrevistes en profunditat a una vintena de responsables d'empreses, representants d'entitats i institucions del teixit empresarial bagenc..

Punts forts del Bages
L'informe assenyala la bona situació geogràfica i estratègica de la comarca a Catalunya, la disponibilitat de sòl industrial a un cost competitiu en relació a la seva ubicació i la tradició industrial i empresarial del territori com els principals factors que juguen a favor del Bages. La bona qualitat de vida que ofereix la comarca, la mà d'obra qualificada, l'especialització i el coneixement en sectors productius molt especialitzats (l'exemple de la metal·lúrgia) i el fet que hi hagi grans empreses locals ja consolidades que ajuden a promocionar el territori també són factors que converteixen el Bages en un lloc interessant per desenvolupar-hi activitat econòmica.

L'informe posa en valor l'existència de l'oferta universitària de la capital del Bages i destaca el paper que porten a terme entitats com el Centre de Formació Pràctica. També assenyala l'interès del projecte comarcal de promoció i millora dels polígons industrials a través del web http://poligonsiempreses.ccbages.cat que inclou un servei comarcal de localització empresarial.

Tanmateix, l'estudi també constata que els empresaris sovint prenen decisions empresarials atenent a arguments de caire emocional (per exemple el seu lloc de naixement), per sobre d'altres consideracions més objectives.

Aspectes a millorar
El Bages presenta algunes mancances que sovint frenen les empreses a l'hora d'instal·lar-hi la seva activitat econòmica. El document assenyala principalment el dèficit que presenta la xarxa d'infraestructures de la comarca, tant viàries com ferroviàries. De fet, els representants de l'estructura productiva de la comarca consideren que aquest és l'aspecte més negatiu del territori. El document també assenyala que la qualitat del sòl industrial bagenc és baixa perquè en alguns casos els polígons no disposen dels serveis bàsics ni els avançats, relacionats sobretot amb les telecomunicacions.

La majoria de persones consultades asseguren que caldria insistir en les polítiques de millora dels polígons d'activitat econòmica i fomentar una finestreta única per ajudar a reduir els tràmits burocràtics que agilitzin les gestions entre les empreses i l'administració. El document revela que, en contra del que es pugui pensar, els sector empresarial no valora l'existència del transport públic a les àrees industrials quan es planteja instal·lar-se en un territori concret, ni dóna prou rellevància a l'associacionisme empresarial, obviant que les fórmules de col·laboració estables podrien ajudar a reivindicar les millores necessàries per al territori.

Col·laboració pública i privada
L'estudi posa de manifest la necessitat de reforçar la col·laboració entre l'àmbit públic i el sector privat per fidelitzar les empreses instal·lades i atraure noves implantacions. Apunta també que hi ha una manca de coordinació entre els agents socioeconòmics del territori i una limitada cooperació intermunicipal per al foment de la promoció econòmica comarcal. En les conclusions de l'informe s'assenyala que és important reforçar totes aquestes línies de col·laboració si es pretén canviar el model productiu bagenc, que passa per la diversificació i pel desenvolupament d'activitats de més valor afegit.