El pròxim dijous 10 de març es presentarà el Pla de dinamització de l'Economia Cooperativa de Manresa (2011-2013). L'acte, que comptarà amb la presència de Xavier López, director general d'Economia Social i Cooperativa i de Treball Autònom del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, tindrà lloc a les 7 de la tarda al Viver d'Empreses d'Economia Social (carretera de Cardona, 89).
A partir dels ajuts per al foment de l'economia cooperativa que ha ofert el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya al llarg del 2010, l'Ajuntament de Manresa ha desenvolupat el seu Pla de Dinamització de l'economia cooperativa.
El Pla estableix un programa d'accions clar i assumible, que ha de permetre un major creixement del nombre d'empreses cooperatives, una major solidesa de les cooperatives existents i un major coneixement del món cooperatiu local. A més, hi ha una major consciència i reconeixement del sector públic per exercir de motor tractor d'aquest creixement, a través d'instruments com la concertació o la compra pública, i una major eficàcia d'instruments ja existents a Manresa com el Viver d'Empreses d'Economia Social. En definitiva, els principals objectius del Pla són incidir en l'ocupació laboral de Manresa i la sostenibilitat i dinamització econòmica de tot el territori en conjunt.
L'elaboració del Pla
Per a la realització del Pla s'han seguit diferents fases. En primer lloc, s'ha realitzat una diagnosi sobre l'estat de l'economia cooperativa de Manresa, per tal d'identificar els punts forts i febles i definir les oportunitats que es poden presentar, per així tenir una bona fotografia de l'estat de l'economia cooperativa de Manresa que permeti planificar i dinamitzar de forma adequada l'economia cooperativa de Manresa. En aquesta diagnosi s'han aplicat diferents tècniques de recerca:
- En primer lloc, s'ha realitzat un extens recull bibliogràfic, treballant bàsicament les dades del registre cooperatives (agost 2010) facilitades per al Departament de Treball, on sortien un total de 55 cooperatives i 42 societats laborals actives a Manresa. També s'han consultat dades de l'Idescat i s'ha fet anàlisi de documents de l'Ajuntament de Manresa i de d'altres documents del Consell Comarcal del Bages, Observatori del treball, etc.
- En segon terme, s'han realitzat enquestes a una mostra de 26 empreses cooperatives actives de Manresa. S'ha arribat a un 68,9% de les empreses cooperatives existents i a un 16,7% de les societats laborals. L'enquesta realitzada ha estat validada pel Departament de Treball. Per complementar les enquestes s'han fet entrevistes obertes i en profunditat a 12 agents clau de l'economia cooperativa de Manresa en sentit ampli (representants d'institucions formatives, d'associacions, d'empreses cooperatives de referència, d'administracions públiques, etc.).
Finalment, s'han portat a terme 3 sessions de participació per validar la diagnosi i per proposar i prioritzar les accions del Pla amb els agents clau de l'economia cooperativa de Manresa. Amb aquests mateixos agents s'ha creat la Taula de l'economia cooperativa de Manresa, que és l'òrgan de debat i participació encarregat de validar la diagnosi i definir els eixos estratègics i les accions del Pla. També és l'encarregada de la implementació i el seguiment del propi Pla.
Els 25 membres que formen part de la Taula de l'Economia Cooperativa són de diferents àmbits del món local manresà, com:
- Cooperatives del territori
- Associacions de consumidors, interculturals, AMPES, etc.
- Representants d'institucions formatives
- Tècnics de l'Ajuntament de Manresa
- Representació política de l'Ajuntament de Manresa
Eixos de treball
A partir d'aquí, el Pla de Dinamització de l'economia cooperativa de Manresa ha de servir per establir un conjunt d'actuacions concertades amb els agents del sector amb l'objectiu de fomentar, promoure i divulgar l'economia cooperativa local i comarcal.
Els eixos de treball que engloben les diferents accions del Pla i que es desenvoluparan al llarg dels tres propers anys, són:
- Eix 1- Sensibilització i difusió de l'economia cooperativa
- Eix 2- Creació d'empreses d'economia cooperativa. Nous projectes
- Eix 3- Enfortiment de l'economia cooperativa
- Eix 4- Intercooperació
En la presentació que es farà el pròxim dia 10 s'exposarà amb detall el resultat de la diagnosi de l'economia cooperativa de Manresa, així com els eixos estratègics i les accions que conformen el Pla. També es visualitzarà el paper actiu que ha tingut i seguirà tenint la Taula de Concertació de l'Economia de Manresa, tant en la redacció com en la implementació i seguiment del propi Pla.