Es dispara l'indicador de partícules en aire a Manresa amb el reinici de les cremes agrícoles

A la ciutat s'ha notat una forta pudor de cremat aquest dilluns a la tarda que l'estació mediambiental de plaça Espanya ha confirmat amb dades

Publicat el 02 de gener de 2023 a les 20:53
Actualitzat el 02 de gener de 2023 a les 21:08
L'indicador de les partícules en suspensió en aire (PM10) a l'estació mediambiental de la plaça Espanya de Manresa s'ha disparat coincidint amb l'aixecament de la prohibició per fer cremes agrícoles als horts i petites explotacions agràries que ha entrat en vigor aquest dilluns. Aquest augment de l'indicador de PM10 s'ha notat, a la pràctica, amb una forta pudor de cremat que s'ha pogut notar a la major part de la ciutat i d'altres municipis de la comarca.

L'indicador PM10 d'aquest dilluns a les 8 del vespre era de 37 µg/m3, superant la franja de Regular en la quantitat de partícules en suspensió segons el barem del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat. Aquest valor, a Manresa, no acostuma a superar gaire els 15 µg/m3 en període d'hivern normal o de 25 µg/m3 en les dates més assenyalades de les festes de Nadal. Com a exemple, el passat 24 de desembre el valor es trobava en 14 µg/m3 també a les 8 del vespre, i el 31 de desembre, en 24 µg/m3, a la mateixa hora.
[intext1]
L'indicador PM10 de les estacions mediambientals mesura les partícules sòlides o líquides de pols, cendra, sutge, partícules metàl·liques, ciment o pol·len disperses a l'atmosfera i que tinguin un diàmetre d'entre 2,5 i 10 µm (mil·lèssimes de mil·límetre). Generalment, el 77,9% de les partícules que mesura el PM10 procedeixen de la pols en suspensió. La indústria, la construcció i el comerç en generen un 7,6% i el transport a motor un 6,5%. En condicions normals, les cremes agrícoles suposen només un 3,7% de l'origen d'aquestes partícules, però l'aixecament de la prohibició després de mesos d'espera ha fet disparar l'indicador.

[h2]Ja es poden cremar restes vegetals sense cap autorització excepcional[/h2]
Les petites i microexplotacions ja poden cremar des d'aquest dilluns restes vegetals sense cap autorització excepcional. Amb l'aprovació de la Llei 30/2022, el 24 de desembre, es modifica l'article 27.3 de la Llei 7/2022, de residus i sòls contaminats per a una economia circular del govern espanyol, que només permetia cremar residus vegetals amb caràcter excepcional i amb la corresponent autorització individual. Així, queden exemptes d'aquesta obligació les explotacions agràries de menys de 50 treballadors o que generen menys de 10 milions d'euros anuals de negoci, és a dir el 99% de les explotacions agràries de Catalunya. A partir d'ara, només hauran de comunicar quan vulguin cremar restes vegetals entre el 15 d'octubre i el 15 de març.
[intext2]
La majoria d'explotacions agràries catalanes tornen al procediment habitual de comunicació de cremes de restes vegetals (que anava del 15 d'octubre al 15 de març) i que només requeria una simple comunicació per poder tirar endavant amb l'eliminació de les restes. En aquest sentit, poden presentar el formulari de comunicació en format digital a través de l'apartat de tràmits del Departament d'Acció Climàtica, de manera presencial a les oficines comarcals de la conselleria -tal com ja es feia abans de l'entrada en vigor de la Llei 7/2022-, i a partir de l’11 de gener, també es podrà tramitar a través dels ajuntaments que donin aquest servei.