"Es fa un estudi d'eficiència energètica de l'edifici per tal d'analitzar la factura d'electricitat", ha explicat Clement. De fet, ha dit, hi ha un aparell que, des del mes de juliol, està estudiant el cost elèctric d'aquests quatre punts, i que finalment conclourà amb un estudi detallat de propostes per reduir el consum elèctric. En conjunt, es calcula que en cadascun dels edificis estudiats es podrà reduir entre un 10 i un 15% l'actual factura elèctrica.
Segons el conveni, en tots els casos el 50% de l'estalvi s'haurà de destinar a millores en els ajuntaments o en l'escola, aprofitant l'optimització de l'eficiència per realitzar altres inversions, ja sigui en energies renovables, biomassa o canviant portes i finestres, entre d'altres.

El regidor Oriol Camps i el president de l'Associacció pel Desenvolupament Rural, Antoni Clement Foto: Aida Morales.
L'objectiu del programa és sensibilitzar els territoris rurals sobre l'oportunitat d'impulsar estratègies d'estalvi energètic i d'energies renovables, sobretot, en l'aplicació de la biomassa forestal, un recurs que, tal com ha puntualitzat Clement, al Berguedà ja s'està començant a explotar, però amb el qual encara queda molta feina per fer.
El conveni té vigència fins al 2017, i l'estudi es porta a terme a través de l'eina EneGest. Segons han afirmat des de l'Associació, la voluntat és lligar aquesta eina, també, als beneficiaris dels ajuts Leader, per tal d'impulsar l'economia verda i encarar les empreses cap a l'eficiència energètica.

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, signant en conveni amb el president de l'Agència pel Desenvolupament Rural, Antoni Clement Foto: Aida Morales.