Aquest dimecres Aigües de Manresa ha portat a terme la 4a edició de la Jornada Tècnica de l'Aigua en el marc de la Fira Ecoviure, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Manresa i la Fundació Turisme i Fires de Manresa. L'esdeveniment ha estat un èxit, reunint un centenar llarg d'experts, tècnics i gestors del sector per debatre sobre els reptes del cicle de l'aigua en un context de canvi climàtic, amb un enfocament especial en la resiliència de les infraestructures hídriques i la reducció del consum d'aigua.
Els darrers tres anys de sequera intensa han evidenciat la importància de mantenir les infraestructures en bones condicions i d'implementar solucions per preservar els recursos hídrics. Aquesta realitat ha estat el punt de partida de la jornada, que ha comptat amb una primera taula rodona dedicada a la resiliència de les infraestructures d'aigua, amb la presentació de tres projectes com Ibathwater explicat per Carme Bosch d'Eurecat, ASSET-WATER, presentat per en Marc Teixidó de l'IDAE-CSIC i SafeCREW, explicat per l'Andreu Fargas del Consorci d'Aigües de Tarragona.
La jornada ha ofert també una visió pràctica amb l'exemple del Llac de l'Agulla, exposat per Eva Corbella d'Aigües de Manresa i Pep Illa de Phragmites, que treballen per millorar la qualitat de l'aigua captada.
A més de la resiliència, la jornada ha posat èmfasi en la necessitat de mitigar el canvi climàtic i reduir les emissions de CO2. Per afrontar aquest repte, s'han implementat mesures com l'aprofitament del biogàs i la instal·lació de plaques fotovoltaiques, i s'han exposat nous projectes com l'ús d'aerotèrmia i geotèrmia per descarbonitzar les piscines municipals de Manresa. En aquesta segona taula rodona, s'ha comptat amb la presència de Ricard Carreras, del CT Beta, Begoña Martinez del Consorci Besós Tordera i l'Aleix Vallverdú responsable dels Serveis Energètics d'Aigües Manresa.
Finalment, Sarai Sarroca, directora del Meteocat, ha tancat l'acte destacant com el canvi climàtic i la sequera afecten els recursos hídrics a Catalunya, subratllant la necessitat d'adaptar-se a aquests canvis que cada vegada seran més freqüents.