
Ernest Utasun parlant del TTIP amb Lluís Cano i Maribel Luzón al seu costat. Foto: Pere Fontanals
Lluís Cano continua posant ICV com a única alternativa a les polítiques de CiU. Aquest dilluns ho ha tornat a fer en l'acte en que Ernest Urtasun ha estat l'escola Renaixença de Manresa per explicar en que consisteix el TTIP, quan ha assegurat que els principals projectes que van desenvolupar els ecosocialistes quan eren al govern de la capital del Bages, com el Viver d'economia social i solidària a la carretera de Cardona, han estat eliminats o guardats en el calaix, per l'actual govern de CiU. "I curiosament no ha fet el mateix amb els del PSC ni amb els d'ERC", ha postil·lat per marcar perfil propi. Per si quedava algun contrincant ha acabat de passar l'escombra assegurant que replantejaran "tot el POUM, aprovat per CiU, PP i la CUP".
Quant a propostes concretes, Cano ha proposat recuperar el Pla d'Economia Cooperativa que "CiU ha guardat al calaix" i desenvolupar un Consell local d'economia social i solidària aprofitant la xarxa de cooperatives que es van crear durant el tripartit "i que no només han aguantat la crisi sinó que moltes d'elles són referents al país".
El TTIP explicat senzill
En l'acte d'aquest dilluns l'eurodiputat ecosocialista Ernest Urtasun ha explicat d'una forma senzilla, amena i fins i tot ràpida, en què consisteix el TTIP que es pretén aprovar entre la Unió Europea i els EUA. "Més que pactar l'eliminació d'arancels en les transaccions entre els dos blocs, aquest tractat de lliure comerç" proposa equiparar les seves regulacions de manera que la menys exigent sigui la que prevalgui, ha explicat l'eurodiputat. Per exemplificar-ho ha posat l'exemple de l'alimentació o el medi ambient, on Europa té una regulació molt més exigent que Amèrica, o del tema financer on, curiosament, els EUA ho tenen més regulat que els de la UE.
El TTIP també contempla la desregularització dels sectors públics, com per exemple la sanitat i l'ensenyament, o la creació d'un tribunal arbitral privat per decidir en els conflictes entre multinacionals i institucions públiques. Aquest últim punt suposaria que les empreses podrien no haver de recórrer a la justícia ordinària de cada país per mirar pels seus interessos sinó que acudirien a aquest tribunal gestionat per advocats i fiscals que decidiria pel seu compte. "És treure la sobirania dels ciutadans i el seu ordenament jurídic per cedir-lo a un tribunal" amb uns interessos molt concrets a favor de les empreses.