La Fira Mediterrània genera a Manresa 8 euros per cada euro invertit

Un estudi, elaborat per la FUB, analitza l'impacte econòmic de la Fira d'Espectacles d'Arrel Tradicional

Publicat el 08 d’abril de 2011 a les 21:21

Ignasi Perramon, Lluís Puig i Marc Bernadich. Foto: Estefania Escolà

Un estudi de percepció i impacte econòmic a Manresa i a la comarca sobre la darrera edició de la Fira Mediterrània assenyala que per cada euro invertit l'any passat se'n van generar vuit de retorn a Manresa i a la comarca. Els resultats de l'estudi s'han fet públics en una roda de premsa que ha servit per presentar el nou president del comitè executiu de la Fira, Lluís Puig. El nou director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat ha assenyalat que, en un moment de greus problemes socials, el món de la cultura ha de saber explicar que no només és "divertiment", sinó que també és "economia". Segons Pujol, aquest estudi sobre la Mediterrània "ho demostra".

L'estudi, elaborat per Fundació Universitària del Bages (FUB), conclou que, segons el multiplicador de l'impacte econòmic, per cada euro invertit l'any passat se'n van generar vuit de retorn al territori immediat de la ciutat de Manresa i la comarca del Bages. Així, segons el cap d'estudis de FUB Empresa, Marc Bernadich, es segueix la màxima de que com més es coneix un esdeveniment més interessa i més despesa genera.

Una altra dada destacable de l'estudi és la despesa directa dels usuaris, és a dir la que declaren els mateixos visitants. Segons l'anàlisi, els manresans es van gastar una mitjana de 17 euros per dia; els habitants de la resta de la comarca, 21 euros, i els visitants de fora del Bages, 24,6 euros. En total, la despesa directa dels usuaris va ser d'entre 1.637.038 i 2.193.906 euros.

Més de 90.000 espectadors
Segons l'estudi de la FUB, els espectacles de l'edició del 2010 de la Fira van tenir un públic que se situaria entre les 88.217 persones i les 107.368 persones, de les quals 32.207 van venir de fora de la comarca del Bages.

A banda, l'anàlisi també demostra que el 91% de les persones que van venir a Manresa per la Fira Mediterrània de l'any passat recomanaria l'experiència. Pel que fa a la valoració general, els enquestats indiquen que, tot i que les expectatives són altes en general, la Fira Mediterrània és més valorada en el record, a posteriori, que abans o durant la celebració. Així, l'estudi detecta que el públic de la Fira que compra les entrades, una quarta part dels usuaris, és més exigent que la resta i que hi té molt més interès. També són els que coneixen millor la programació de la Fira.

Per tal de realitzar l'estudi, la FUB va realitzar 716 enquestes. Segons ha explicat el cap d'estudis de FUB Empresa, Marc Bernadich, es tracta d'una xifra "molt superior" a les enquestes que es realitzen normalment per elaborar aquest tipus de treball.

Aquests resultats són complementats pels extrets dels treballs realitzats per la Universitat de Deusto, que se centra en l'impacte induït estrictament en la indústria artística i cultural, i la Diputació de Barcelona, que analitza l'impacte dels visitants de la Fira en el sector turístic de Manresa.

"La reducció del pressupost no es notarà"
El nou president del comitè executiu de la Fira Mediterrània de Manresa ha assegurat que la reducció del pressupost que haurà d'aplicar la Generalitat "no es notarà" ni en l'ambient i ni en els resultats de la propera edició de la Fira.