
Montse Ros durant la conferència que ha donat a la FUB. CCOO Manresa
Amb el títol de ”L’educació a Catalunya: ocurrència o projecte?" la Secretària General de la Federació d’Ensenyament de CCOO de Catalunya, Montse Ros, va fer una conferència el passat dia 19 d'octubre a la FUB que va comptar amb l’assistència d’una vuitantena d’alumnes d’Educació Infantil, titulació universitària que per primera vegada s’ofereix a Manresa.
Montse Ros va incidir en els principals reptes que al seu entendre té l'ensenyament ara mateix:
- Reptes de qualitat: ha de créixer al ritme del creixement demogràfic i per tant es necessiten més professionals tant pel creixement demogràfic com per jubilacions i s’ha de reformar l’aparell administratiu. Per contra, el Departament d’ensenyament no augmenta el nombre de professorat aquest curs, ni el nombre de funcionaris a l’administració educativa. això porta com a conseqüència aules saturades, retalls en atenció a la diversitat i caos en els nomenaments de professorat.
- Reptes de la igualtat: si es vol una escola catalana, laica, coeducativa i inclusiva és absolutament necessària la disminució de ràtios mestre-alumne per a poder acollir la diversitat de l’alumnat i una més àmplia formació del professorat en la coeducació i escola inclusiva. Establir el contracte programa amb igualtat de drets i deures de les escoles del servei públic educatiu (aplicació del Pacte Nacional per a l‘Educació). Pel que fa a la igualtat del professorat, és necessari avançar en l’homologació laboral del professorat de l’escola concertada.
- Reptes de la prosperitat: reduir el fracàs escolar i l’abandonament, amb una millor formació inicial i contínua del professorat. Millorar la formació professional i el sistema de qualificacions, l’ensenyament de l’anglès i una major inversió en I+D+I si es vol ser competitiu, tot això no és rés més que l’Aplicació de l’Acord per a la competitivitat i la internacionalització de l’economia catalana en educació.
- Reptes de la capacitat: nou pacte escola-societat, coneixents que són imprescindibles, valors comuns, autoritat, conciliació horaris. Reforma, més enllà del que s’està fent, de la formació del professorat. Millora de la gestió i professionalització dels equips directius, redefinició de les funcions de la inspecció educativa. Increment dels serveis educatius.