L'Ajuntament presenta un estudi de la capacitat de creixement de les empreses TIC del Bages

L’acte de presentació de l'estudi va reunir una seixantena d'empresaris a la sala d'actes del Palau Firal, ahir a la tarda.

Publicat el 04 de juny de 2009 a les 18:07


L'Ajuntament de Manresa va presentar ahir a la tarda a la sala d'actes del Palau Firal l'estudi 'El sector TIC de la comarca del Bages el 2008', elaborat per la fundació CATIC. El treball fa un acurat anàlisi del sector de les tecnologies de la informació i la comunicació al territori i apunta les principals mancances i possibilitats de negoci d'aquesta activitat que agrupa 120 empreses i 915 treballadors i factura 80 milions d'euros. Una seixantena de persones, representants de 46 empreses, van seguir l'acte que va comptar amb la presència del secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, Jordi Bosch.

L'estudi destaca que la majoria d'empreses del sector al Bages són joves, creades a partir de l'any 2000 amb una facturació que acostuma a estar per sota els 500.000 euros i amb una ubicació preferent a la capital del Bages. A més, es valora el creixement sostingut dels darrers anys i malgrat la recessió actual, les previsions de cara els propers exercicis són positives. El treball del CATIC assenyala que les capacitats de creixement passen pel suport que reben les empreses per part de nombrosos agents. En aquest sentit, les administracions han fet un pas endavant per potenciar el sector amb el desenvolupament de les xarxes de telecomunicacions. A més, la  transformació del CATIC en Centre de Difusió Tecnològica permetrà que la fundació vertebri les polítiques de suport i promoció de l'ús i implantació de les TIC al territori.  

Més especialització
Per contra, el treball apunta la necessitat de millorar la formació especialitzada dels treballadors d'aquestes companyies. Tot i que els 42% del personal compta amb estudis universitaris, hi ha una manca clara de treballadors amb formació especialitzada. Això fa que els costos augmentin i que augmenti el risc de no poder garantir les demandes dels clients. L'estudi també destaca el baix nivell d'internacionalització de les empreses, ja que el sector TIC local està composat per micro empreses amb recursos limitats per a la innovació tecnològica. D'aquesta manera, es perden possibilitats de competir a nivell global amb els seus productes.

Nou catàleg per a les empreses
En la seva intervenció, el regidor d’Economia i Empresa i Innovació de l’Ajuntament de Manresa, Alain Jordà, va presentar el catàleg dels Serveis Avançats que recull dades d'empreses del sector de la comarca. El document vol ser una eina que revitalitzi el sector i fomenti la relació entre les empreses. Finalment, el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, Jordi Bosch, va explicar el pla TIC.cat, el pla d'impuls dels clúster TIC de Catalunya que promou la Generalitat.