Manresa acull una trobada sobre associacionisme empresarial als polígons

Hi han assistit una vuitantena de persones

Publicat el 04 de maig de 2011 a les 16:05

Públic de la jornada sobre associacionisme en els polígons. Foto: AjM

El Palau Firal de Manresa ha acollit aquest matí la 3a Trobada d'associacionisme empresarial dels Polígons d'Activitat Econòmica (PAE) de Catalunya, que ha comptat amb la col·laboració de 19 ponents i l'assistència d'una vuitantena de persones vinculades sobretot a associacions de polígons i empreses ubicades en polígons d'arreu del territori, així com representants institucionals. L'objectiu de la trobada ha estat promoure l'associacionisme com a instrument de gestió i de col·laboració amb les administracions locals en els diferents aspectes de gestió dels PAE.

Aquesta tercera trobada ha permès tractar temes actuals entorn als serveis avançats i a la promoció dels PAE, destacant els aspectes relacionats amb els serveis de les telecomunicacions, les xarxes i les infraestructures.

També ha permès difondre l'experiència local sobre associacionisme per part del polígon de Bufalvent, i donar a conèixer la gestió associativa que està seguint el Parque Industrial y de Servicios del Aljarafe (PISA) de Sevilla.

La promoció dels polígons i la captació de noves inversions, a través de l'experiència Invest in Catalonia, són altres punts que també s'han tractat arran d'aquesta trobada. La benvinguda ha anat a càrrec d'Alain Jordà, regidor d'Economia, Empresa i Innovació de l'Ajuntament de Manresa, i Víctor Marcos, conseller de l'Àrea de Desenvolupament Comarcal del Consell Comarcal del Bages. En la cloenda han intervingut Josep Camprubí, alcalde de Manresa; Joan Manau, tinent d'alcalde de l'àrea de Serveis centrals de l'Ajuntament de Sabadell; Josep Candàliga, president del Consell Comarcal del Bages; Carles Rivera, coordinador de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona, i Jordi Carbonell, subdirector general de Política Industrial del departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat.

Catalunya compta amb 1.900 àrees industrials, però segons dades de la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC), només existeixen 50 associacions catalanes de polígons industrials. L'existència d'una associació d'empreses millora la gestió dels polígons i és un factor clau per augmentar la competitivitat de les empreses.

Al llarg de la trobada s'ha posat de manifest que els PAE tenen ben identificades les problemàtiques que els afecten i, alhora, tenen ben identificats els àmbits prioritaris d'actuació que permetrien aportar solucions.

La trobada ha estat organitzada per l'Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages juntament amb la UPIC (Unió de Polígons Industrials de Catalunya), PIMEC, i les associacions empresarials dels PAE del municipi de Manresa, i amb el suport de la Diputació de Barcelona. En les dues edicions anteriors la trobada es va celebrar a Polinyà i Castellar del Vallès.

El paper de les administracions i de les associacions empresarials és fonamental per aconseguir uns PAE de qualitat, amb tots els serveis necessaris perquè les empreses puguin desenvolupar la seva activitat en condicions òptimes i facilitin la millora de la seva competitivitat.

Manresa disposa de l'Associació d'Empresaris de Bufalvent, capdavantera a nivell de Catalunya. Gràcies a l'experiència del treball conjunt entre empresaris i administració, l'Ajuntament de Manresa ha impulsat la creació d'associacions d'empresaris en els principals PAE (Els Dolors, Pont Nou i Els Trullols) sent la ciutat catalana amb més representació en les zones industrials. L'existència d'una associació d'empreses millora la gestió dels polígons i és un factor clau per augmentar la competitivitat de les empreses.