«No ha estat fàcil, però hem pres la decisió que tocava»: El perquè del tancament de les galeries Passeig 39

Després de trenta anys d'activitat, aquest mític espai comercial encetarà una nova etapa reconvertit en una de les prop de tres-centes botigues que l'empresa alemanya TEDi té a tot l'Estat

Publicat el 28 de setembre de 2023 a les 08:51
"Ens encanta el comerç de peu de carrer i de tu a tu, però havíem de ser realistes i valorar de quina manera podíem seguir amb el negoci sense dedicar-hi les vint-i-quatre hores del dia però mantenint la professionalitat de sempre". La Gemma i la Jacqueline Fitó s'emocionen, quan parlen dels inicis de la botiga que ja fa 25 anys que regenten, el Gormand, ubicada a les galeries Passeig 39, les que queden entre la plaça Neus Català (Crist Rei) i el teatre Kursaal. Elles, que juntament amb el seu germà i els seus pares van ser les responsables de l'obertura d'aquest espai comercial l'any 1993, ja fa temps que van començar a plantejar-se seriosament el futur d'aquesta propietat familar; una propietat de més de 700 metres quadrats que al llarg de les tres dècades que fa que funciona ha estatjat diversos negocis, la majoria dels quals vinculats a la moda i als complements.

De feina, a elles, no els n'ha faltat, i és que si bé al principi es pensaven que aquell establiment de llaminadures seria un "a més a més" dintre de la seva activitat laboral, va resultar esdevenir gairebé una icona de la ciutat. ¿Qui no coneix el Gormand? ¿Qui no s'ha aturat algun cop a llegir el santoral que les germanes cada dia s'encarreguen d'actualitzar a la mítica pissarra custodiada per aquell ninotet amb gorra i samarreta de ratlles que hi ha a l'entrada de les galeries? "Aquell món de les gormanderies cada cop ens agradava més, sobretot pel tipus de clientela que teníem, molt agraïda i divertida", somriu Gemma Fitó, que continua: "Al cap i a la fi, el que venem no deixa de ser un plaer i un motiu de festa".

I, és clar, una cosa va portar l'altra, i el catàleg de llaminadures es va anar ampliant alhora que ho va fer la seva oferta de serveis (pastissos a mida, decoració festiva, regals per a ocasions especials...). I això va obligar-les a ampliar les instal·lacions fins al punt que actualment el Gormand ocupa tres dels set locals de Passeig 39. En un d'ells s'hi troba la cafeteria, "que vam obrir arran del gran nombre d'infants i joves que, sortint de l'escola o l'institut, venien a buscar berenar. Vam pensar que comptar amb entrepans, croissants i dolços de pastisseria podria funcionar". I no s'equivocaven, com tampoc van errar quan van decidir obrir una pàgina d'internet per donar l'opció de comprar online
 

Al llarg de 25 anys, el Gormand ha viscut diversos processos d'ampliació Foto: AFT


De fet, i sense anar més lluny, ha estat la demanda cada cop més voluminosa de comandes web la principal responsable del tancament de la botiga i, en conseqüència, de les galeries. "Ja ens agrada, ja, la feina que fem, però va arribar un moment que vam veure que no podíem ser a tot arreu, i ens va tocar moure peça", reflexionen les ànimes de l'empresa. Van optar per seguir potenciant l'online perquè "creiem que encara podem aportar-hi coses". Pel que fa al negoci físic, "pensem que ja hem donat el nostre màxim". Per això tanquen ara "que tenim un bon sabor de boca i que les coses encara ens van bé". És, exemplifica Gemma Fitó, com la carrera d'un esportista d'elit: "Retirar-se a temps, amb la satisfacció de la feina ben feta, és el millor que pots fer".
 

L'oferta de TEDi

Decidir tancar el Gormand físic reportava, també, plantejar-se què fer amb la resta de locals comercials que encara es mantenien dempeus a les galeries. Parlem de Seven Pam & Pipa, de Franquesa i de la botiga de roba esportiva Squaddra, propietat també de la família Fitó. ¿Què havien de fer: seguir amb Passeig 39 obert però a mig gas? Aquesta opció no les acavaba de convèncer. És per això que quan els representants de l'empresa TEDi a l'Estat s'hi van posar en contacte interessant-se per llogar l'espai, se'ls va obrir una escletxa de llum. Fundada l'any 2004, TEDi és una companyia alemanya que té gairebé 3.000 botigues repartides per quinze països d'Europa i que comercialitza productes relacionats amb la llar, el bricolatge, la papereria, les joguines i fins i tot la drogueria i la cosmètica.

"Ens va semblar una gran candidata a ocupar les galeries", diuen les germanes, que manifesten que tot aquest procés "no ha estat fàcil, però creiem que hem pres la decisó que tocava". Al principi tenien aquell rau-rau a l'estómac, "sobretot quan pensàvem amb la resta de botigues que encara són aquí, perquè hi tenim molt bona relació i no volíem perjudicar-les", asseguren. Sortosament, pel que sembla, totes tres ja tenen un nou emplaçament on establir-se: Seven Pam & Pipa ja s'han instal·lat al carrer Carrió, 37; Franquesa se n'anirà en un altre local proper a la zona del Passeig, i Squaddra traslladarà el seu estoc al carrer Carrió, 18.
 

Records i agraïments infinits

Les galeries Passeig 39 abaixaran la persiana aquest dissabte 30 de setembre. A partir de llavors, TEDi -que té dues-centes vuitanta botigues a tot l'Estat- començarà les obres de transformació de l'espai per poder obrir portes just abans de les festes de Nadal. "Ja fa un any que sabem que el moment de dir adeu arribarà, i tot i que creiem que el dol més dur ja l'hem fet, ara que s'acosta el dia de tancar se'ns fa un nus a la gola", confessen les responsables del Gormand. I és que vint-i-cinc anys donen per molt; per moments memorables i per d'altres de no tant bons.
 

Les ànimes del Gormand, recordant moments viscuts a la botiga Foto: AFT


"Recordo que el dia que vam obrir algú em va dir que no duraríem gens, perquè això de cobrar de duro en duro no anava enlloc. I mira on hem arribat!", celebra Gemma Fitó, que subratlla que el més bonic que s'enduen d'aquesta etapa són, bàsicament, dues coses. La primera, les relacions amb la clientela: "Pensa que hem vist parelles festejar, que llavors s'han casat i que han tingut fills a qui cada any els hem preparat el pastís d'aniversari nosaltres; o persones que venien molt sovint i marxen a viure a l'estranger, i sempre que tornen et passen a saludar. És tan emocionant!", somriuen.

El segon gran regal que s'emporten les germanes d'aquest quart de segle regentant el Gormand és "l'equip humà fora de sèrie que hem aconseguit construir". A banda d'elles dues, el negoci funciona "gràcies a l'increïble feina que fan la Yolanda, l'Ara, la Teresa i l'Esperança, que com aquell qui diu, hi són des del primer dia". Descrivint-les com "unes germanes més", les Fitó asseguren que "sense elles, no hauríem arribat on ho hem fet".


"Hi seguirem sent, però una mica més amagades"

Que el Gormand tanqui no vol dir que l'empresa desaparegui. Ja hem comentat que el negoci seguirà però centrarà els esforços en la venda en línia. I és que ja fa un temps que les comandes els arriben des de centenars de quilòmetres lluny: Itàlia, Alemanya, Portugal, França o Bèlgica són alguns dels països per on reparteixen.

La seu central, però, la seguiran tenint a la capital del Bages. Sense anar més lluny, estarà situada just al damunt de les galeries Passeig 39, en uns despatxos propietat de la família Fitó. "Hi seguirem sent, però estarem una mica més amagades", diuen les germanes, bo i afegint que per poc que puguin, "mantindrem la pissarreta amb el santoral diari per mantenir viva la tradició". 

Durant els dos darrers dies d'obertura del Gormand (divendres i dissabte), tothom que ho vulgui podrà escriure, en un àlbum especial per a l'ocasió, els records que li vinguin al cap d'aquesta icònica botiga que, ben segur, romandrà en la memòria de moltes bagenques i bagencs durant un bon grapat d'anys. 
 

Les galeries comercials Passeig 39 tancaran després de 30 anys Foto: AFT