Tres artesans alimentaris del Bages, reconeguts per la Generalitat

Es tracta de Fermí Sallés, Pilar Font i Joan Baylina

Publicat el 30 de novembre de 2012 a les 12:43
Els matons de Can Fermí a la parada de cada dimecres al mercat del Rebost. Foto: MengemBages

La qualitat dels productes alimentaris del Bages cada cop està més reconeguda arreu del país. Aquesta setmana tres productors bagencs han estat reconeguts amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari que concedeix la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, una mostra més de la qualitat dels productes que s'elaboren a la comarca. Des de la plataforma virtual de producte local i ecològic www.mengembages.coop han volgut "felicitar la fantàstica tasca que fan els productors de la comarca i congratular-nos perquè cada cop més els productes del Bages són reconeguts arreu del país".

Els artesans reconeguts
Fermí Sallés Coletas (Mató de Montserrat Masia Can Fermí) Marganell
Si bé el mató s'ha elaborat de forma casolana des de temps immemorials (Es té constància escrita des de finals del segle XIX) a les masies del terme de Marganell (Abans Santa Cecília de Montserrat), al vessant septentrional del massís de Montserrat, aquest producte es dona a conèixer amb la denominació de  "Mató de Montserrat" quan la pagesia de Marganell comença a portar els seus productes a la plaça del monestir de Montserrat. És gràcies a la gran afluència de gent que visita el monestir, que aquest producte gaudeix de tanta popularitat arreu.

Actualment es continua elaborant el mató, juntament amb formatges i pastissos, al poble de Marganell on l'empresa familiar de la "Masia Can Fermí" ha sabut conservar aquesta antiga tradició artesana, generació rere generació, i encara el porta diàriament al "Mercat del Monestir de Montserrat".

Els productes de la Masia Can Fermí es poden trobar al mercat del monestir de Montserrat, que obre cada dia; al mercat del Rebost del Bages, que es munta cada dimecres a la Font de les Oques de Manresa, al mercat d'artesania alimentària que es fa cada dissabte a Monistrol de Montserrat i l mercat setmanal que cada diumenge s'organitza a Collbató i a la plataforma virtual www.mengembages.coop

Pilar Font Cortada (Formatgeria Mas El Canadell) Santa Maria d'Oló
Els producte de Mas El Canadell van dirigits a aquells consumidors que busquen aliments estrictament naturals de la millor qualitat. Granja Torre d'en Roca (Sallent) i Productes el Canadell (Santa Maria d'Oló) varen fundar el grup AgroFresc per tal de ajuntar forces en matèria de producció i distribució dels seus propis productes, que s'elaboren única i exclusivament amb la llet de les vaques de les seves pròpies granjes, cosa que permet gaudir de la millor qualitat de la llet.

Les fases essencials del procés de transformació de la llet es realitzen de manera artesana evitant qualsevol procés industrial, i garantint que els productes no inclouen conservants, colorants ni additius artificials.
 
Joan Baylina Prat (Forn Baylina) El Pont de Vilamara i Rocafort
L'any 1853 en Valentí Altimiras i Playà ven el seu forn de Navarcles i un any desrpés s'estableix al Pont de Vilomara, a la part baixa del poble, A partir de 1869, el forn és traslladat a la plaça Major, on s'amplia al sector alimentari.

L'Isidre, fill d'en Valentí, manté el negoci fins deixar-lo en mans del seu primogènit, Valentí Altimiras i Puig que, sense descendència, se'n cuida d'ensenyar tot l'ofici al seu nebot Francisco, fruit del matrimoni entre Eulària Altimiras i Joan Baylina.

Anys més tard, ca l'Eularia o també coneguda amb el nom de "tienda grande", passa al seu actual propietari, Joan Baylina, fill d'en Francisco. Ara, quasi un segle i mig més tard encara continuen donant el millor servei al poble, amb els millors productes i la millor qualitat de servei.