
"Sopant amb el meu marit no recordàvem el nom d'un vi que ens havia agradat... si no recordàvem el nom del vi, no et dic res ni del celler ni de l'anyada" explica Gemma Rojas, responsable de comunicació de Vinthink. "L'endemà, amb aquell mal regust que et queda quan no recordes un pensament comú, i aprofitant que el meu espòs és programador, vàrem dissenyar una petita aplicació per a la PDA on poguéssim guardar els vins que ens agradessin i compartir-ho amb els nostres coneguts". Era el naixement de l'embrió de la primera xarxa social dedicada als vins tot i que en aquell moment poc s'ho pensaven.
Dos anys després, aquest passat 16 de desembre, es presentava a la seu de la DO Pla de Bages www.vinthink.com la primera xarxa social específica per als apassionats del món del vi amb el padrinatge del president de la Denominació d'Origen, Valentí Roqueta; del director general d'Incavi, Jordi Bort; i del president de Pimec a la Catalunya Central, Esteve Pintó.
Era el punt i seguit a un procés lent però continuat de programació del web i de les aplicacions per a dispositius que obrien la porta al món de l'intercanvi de recomanacions per la xarxa més enllà del blogging o el fòrum que era on el vi tenia el seu espai més definit. En poc més de 10 dies des de la seva presentació pública vinthink està a punt d'arribar als 1.000 usuaris.
Vinthink té una estètica que recorda el Facebook, "en el fons el què no volem és complicar la vida a l'usuari. Si es troba un entorn familiar i conegut li costarà menys moure's per la xarxa" reconeix Rojas, on després del registre podem establir relacions privades, d'acceptació bidireccional amb altres usuaris, que ens permetrà intercanviar consells, valoracions i comentaris; però on també podrem seguir de manera oberta els cellers i els seus vins, puntuar-los o simplement citar-los.
L'estructura de Vinthink està pensada per arribar al món, si bé Rojas s'acontentaria inicialment "tenint una bona implantació a Catalunya". El motor web està disponible en català, castellà i anglès, i l'aplicació es pot consultar en web i iPhone, "per a Android falten només quatre dies per a què estigui operatiu" somriu la responsable de comunicació. "Vinthink és la primera xarxa social de vins no comercial. Darrera nostre no hi ha cap celler, ni cap Denominació d'Origen, ni cap grup de distribució", recorda, i és que aquest projecte empresarial nascut a Manresa es basa en el posicionament, el tractament gràfic i la geolocalització dels cellers que tindran com a resposta la valoració dels usuaris, alguns experts i potser altres no tant, "però en tot cas, tots apassionats pel vi".