Viuda de Lauro Clariana ja va ser condemnada el 2003

Responsables de l'empresa que fa presumptes abocaments il·legals a la deixalleria de runes de Callús ja van ser condemnats fa 8 anys a 1 any i mig de presó per abocar olis i gasoils en un camp agrícola situat sobre dos aqüífers del Llobregat

Redacció
23 de gener de 2012
L'empresa Viuda de Lauró Clariana a Sant Boi de Llobregat.
L'empresa Viuda de Lauró Clariana a Sant Boi de Llobregat. | Web
L'empresa Viuda de Lauró Clariana a Sant Boi de Llobregat. Foto: Web

El passat 28 d'abril de 2003 l'Audiència Provincial de Barcelona va condemnar el secretari del Consell d'Administració i el director de planta de l'empresa Viuda de Lauro Clariana, SL, a 1 any i 6 mesos de presó per cada un d'ells com a "autors criminalment responsables" d'un delicte contra el medi ambient, a més d'una multa de 3 euros diaris durant 9 mesos i 1 any i 4 mesos d'inhabilitació especial per a la seva professió en donar per provat l'abocament de líquids sobrants –olis i derivats de petroli- de l'activitat de l'empresa d'aixafament de vehicles de tracció motor.

Els fets van començar quan es va demostrar que l'empresa, que en l'actualitat està essent investigada per Seprona i l'Agència Catalana de Residus per presumptes abocaments il·legals a la deixalleria de runes de Callús, abocava els líquids sobrants de la seva activitat en un terreny agrícola annex a les seves instal·lacions, que en el moment de la inspecció de la Guàrdia Civil, el 1996, es trobava "negat per una barreja d'aigua de pluja i una substància negrosa oliosa". El greu del cas és que per sota d'aquest terreny, que era propietat de l'empresa, hi passen dos aqüífers del Delta del Llobregat, un a 3 metres i un altre a 50. Aquesta infracció va ser resolta inicialment amb una sanció de 500.000 pessetes. La Junta de Sanejament, per la seva banda, va instar Viuda de Lauro Clariana a que adoptés diverses mesures de cara a regenerar la zona afectada.

Després d'això, una nova inspecció de Seprona de la Guàrdia Civil l'any 2000, va poder comprovar que en el mateix terreny hi havia una balsa, sense canalització, que contenia aigües residuals d'aspecte oliós. En la mateixa inspecció els agents de Seprona varen comprovar que l'empresa no havia realitzat la connexió al canal pluvial del Llobregat tal i com s'havia compromès.

La sentència de l'Audiència Provincial destaca que la primera mostra recollida el 1996 té "una alta capacitat contaminant respecte de les aigües superficials i subterrànies, i de la superfície del sol arable". Sobra la mostra recollida l'any 2000, destaca que "una petita concentració de la substància és capaç de provocar trastorns en el metabolisme d'un bacteri propi dels sistemes aquosos que es pot extrapolar a la fauna que habita els sistemes naturals".

Davant d'aquests fets l'Audiència Provincial de Barcelona va condemnar dos responsables de l'empresa Viuda de Lauro Clariana, SL, a 1 any i 6 mesos de presó per un delicte contra el medi ambient, a més d'una multa de 3 euros diaris durant 9 mesos i 1 any i 4 mesos d'inhabilitació especial per a la seva professió.

L'empresa Viuda de Lauro Clariana, SL, i la Gestora de Runes del Bages, estan essent investigades en aquests moments per Seprona i l'Agència Catalana de Residus per uns presumptes abocaments il·legals de restes industrials en el dipòsit de runes de Callús durant els darrers mesos. Aquesta informació pren especial rellevància quan el propietari de GRB, l'enginyer Lluis Basiana, ha anunciat l'ampliació d'aquest dipòsit de runes a una argilera contigua, a banda que dintre del seu grup empresarial, està pendent dels darrers serrells de l'obertura de l'abocador de bales d'ecoparc a Sant Mateu de Bages i en fase de creació d'una planta de tractament de residus industrials al mateix terme de Callús.

Notícies sobre els abocaments a la deixalleria de Callús