Manresa reduirà el temps de resposta a les llicències gràcies a un aplicatiu pioner a Catalunya

L'entorn conduirà l'usuari des de la finca fins als últims detalls de la sol·licitud per determinar els documents necessaris exactes per resoldre satisfactòriament l'expedient

Publicat el 28 de novembre de 2022 a les 14:06
"A tres de cada quatre noves sol·licituds de llicència d'obres que ens arriben actualment a l'Ajuntament de Manresa els falta documents per iniciar l'estudi de l'expedient de seguida, i això ens obliga a comunicar esmenes de deficiència que alenteixen enormement els seus terminis de resolució", ha explicat la cap de Llicències de l'Ajuntament, Brígida Manau, durant la presentació d'una nova eina digital que permetrà reduir aquests terminis. "Si a això hi afegim que en els darrers dos anys ens han arribat un miler de sol·licituds anuals de llicències, la feina administrativa es complica molt i la resposta s'allarga més del que caldria", ha afegit l'alcade, Marc Aloy.

Aloy i Manau, acompanyats del regidor d'Urbanisme, David Aaron López, han presentat aquest dilluns en roda de premsa les noves mesures que ha engegat l'Ajuntament de Manresa per a reduir els temps de concessió de llicències, que actualment se situa entre els 5 i 6 mesos, "un temps lleugerament per sota de la mitjana entre els ajuntaments del país, però que volem reduir encara més", ha apuntat l'alcalde. "És una eina pionera que no existeix als ajuntaments del país", ha apuntat, "només el de Barcelona té un aplicatiu similar".

La principal mesura per reduir aquests terminis de resolució serà un nou aplicatiu informàtic disponible des del web municipal que "conduirà l'administrat, sigui tècnic o particular, des de la finca motiu de la sol·licitud fins als últims detalls de la sol·licitud a través de preguntes que contemplen tots els supòsits i que determinaran quins són els documents necessaris exactes per resoldre satisfactòriament l'expedient", ha explicat López. "D'aquesta manera, si ja d'inici ens arriben els documents que són necessaris, ens saltem el pas de demanar els documents que falten i la posterior resposta del sol·licitant", ha raonat.

El nou programari, que ja funciona en mode beta fins a principis de 2023, quan es preveu que estigui totalment operatiu, té la ciutat mapejada a partir de la separació fincal, i contempla tots els detalls del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), i dels catàlegs de patrimoni i masies, de manera que també condiciona les preguntes i la resposta de documentació a partir de les possibles afectacions o càrregues que existeixin.

[h3]"Recuperar" el tracte personal[/h3]
Aquesta eina digital permet "recuperar" el tracte personal entre l'administració i l'administrat "que es va perdre" amb la llei 39/2015, que obliga que tot el tràmit de sol·licitud de llicències s'hagi de fer de forma telemàtica. "Abans de 2015, amb el tracte personal, quan el sol·licitant arribava al mostrador i faltava algun document, no obríem encara l'expedient a l'espera que ens ho portés tot complet", ha explicat López. "En canvi, després, amb la sol·licitud digital hem de respondre oficialment, i l'administrat, a la vegada, també ha de recuperar el tràmit i fer-nos arribar el document o documents que falten", ha raonat. "Es perd tota la fluïdesa anterior".

Així, si amb el nou programari les sol·licituds són vàlides des de l'inici perquè arriben amb tota la documentació necessària per començar a tramitar l'expedient, els temps de resposta "s'han de reduir considerablement". "Actualment tres de cada quatre sol·licituds s'encallen en el primer pas, en la falta de documentació", explica Manau, "de manera que si això es pot evitar, els serveis tècnics podran començar a resoldre l'expedient sense més demora".

La nova eina s'ha presentat a la taula de territori i als diversos col·legis i gremis relacionats amb les obres, instal·lacions i construccions "i la resposta ha estat molt bona", ha apuntat López. "De fet, havien estat ells els que ens havien demanat des del principi de mandat reduir els terminis", aclareix, tot assenyalant que la nova eina "també servirà com a consultor de tràmits, no només per quan es vulgui completar l'expedient".

Al costat de la nova eina, el govern municipal ha pres tres decisions més per possibilitar aquesta acceleració de processos. S'han fet ajustos a l'organigrama per fer-lo més fuincional partint de la base que l'atorgament de llicències és interdepartamental. També s'han fet modificacions a la normativa interna de l'Ajuntament en punts que no era prou clara i que podia donar peu a interpretacions. I finalment, també s'ha dotat de "musculatura" el departament de Llicències, nombrant una Manau com a nou cap, i reforçant-lo amb un nou arquitecte i un nou tècnic que s'incorporarà properament.

Des del govern s'ha aclarit que els serveis tècnics de Llicències continuaran atenent la ciutadania presencialment, com fins ara, quan aquesta ho demani.