L'Ajuntament de Manresa acompanya la Bressola de la Catalunya Nord

El ple municipal aprova fer-hi una aportació de 5.000 euros per ajudar-la en la situació "crítica" que viu i s'adhereix a l'associació d'Amics de la Bressola

Imatge d'arxiu d'una manifestació a favor de la Bressola a Perpinyà
Imatge d'arxiu d'una manifestació a favor de la Bressola a Perpinyà | Arxiu
24 de gener de 2025, 13:31

L'Ajuntament de Manresa ha aprovat donar suport a la Bressola, la xarxa d'escoles d'immersió lingüística en català a la Catalunya Nord, que es troba en una situació econòmica crítica que amenaça la seva continuïtat. A banda de la declaració institucional de suport, el consistori ha aprovat fer una donació de 5.000 euros, tal i com proposava en la seva moció Fem Manresa, i també adherir-se a l'associació d'Amics de la Bressola, que suposarà una aportació de 1.000 euros anuals, en una esmena presentada pel FNC.

La moció i l'esmena s'han aprovat en tots els extrems pels partits d'obediència catalana, ERC, Junts, Fem Manresa i el FNC, però el PSC ha demanat fer l'aprovació dels acords per separat per poder-se mostrar a favor de la declaració d'intencions, però no de les aportacions dineràries. La votació dels acords per separat és una novetat que permet el nou ROM i que durant la sessió d'aquest dijous també s'ha produït en la moció de Fem Manresa sobre la construcció d'un nou pavelló esportiu. En tots dos casos, la novetat del procediment ha causat més d'un maldecap a l'alcalde i els regidors. També Impulsem Manresa s'ha abstingut en la seva línia de "no entrar" en temes supramunicipals.

La portaveu de Fem Manresa, Roser Alegre, ha retret al PSC que digui que està d'acord amb tots els punts de la moció, però no amb el de donar suport econòmic. "El foment de la llengua no s'aguanta només amb paraules, també requereix recursos", li ha dit. El socialista Anjo Valentí, per la seva part, li ha respost que no està en contra de fer aportacions econòmiques, "però no és l'Ajuntament qui ho ha de fer, sinó instàncies superiors com la Diputació o la Generalitat".

El text aprovat també denuncia les polítiques històriques de "minorització lingüística" per part de l'estat francès i l'actitud hostil de l'Ajuntament de Perpinyà, i reivindica la immersió lingüística com a un model d'èxit per a la preservació del català arreu dels Països Catalans.

Situació crítica de la llengua a la Catalunya Nord

La crisi que afecta aquesta institució, considerada clau per a la preservació del català i la riquesa cultural, per la transmissió de la llengua a les noves generacions, es deu a la inflació i a la manca de suport de les administracions públiques, agreujada amb l'arribada del partit d'extrema dreta Reagrupament Nacional a l'Ajuntament de Perpinyà. En un moment de retrocés generalitzat de l'ús del català, a la Catalunya Nord, en particular, l'ús del català es troba en un context extremadament vulnerable, producte de segles de polítiques de supressió i assimilació lingüística per part de l'estat francès, amb la col·laboració de governs locals i regionals. 

Des de la Bressola s'ha alertat que, si la situació econòmica no millora, no podran assumir els salaris dels seus 110 treballadors a partir del mes de maig, cosa que podria comportar el tancament d'alguns centres on s'educa a uns 1.100 alumnes. En aquest context, Fem Manresa, que durà a terme un donatiu propi a través d'Òmnium Cultural, ha plantejat que l'Ajuntament mostri un suport ferm a la Bressola fent el mateix. La moció també proposa que l'Ajuntament faci campanya sobre les aportacions entre particulars, entitats i empreses.