Fem Manresa proposarà al ple municipal de dijous que l'Ajuntament de la ciutat doni suport a la Bressola, la xarxa d'escoles d'immersió lingüística en català a la Catalunya Nord, que es troba en una situació econòmica crítica que amenaça la seva continuïtat. La crisi que afecta aquesta institució, considerada clau per a la preservació del català i la riquesa cultural, per la transmissió de la llengua a les noves generacions, es deu a la inflació i a la manca de suport de les administracions públiques, agreujada amb l'arribada del partit Reagrupament Nacional a l'Ajuntament de Perpinyà.
Aquesta situació es produeix en un moment de retrocés generalitzat de l'ús del català, tal com evidencia l'últim informe de la Plataforma per la Llengua (del 2021), que alerta que els parlants habituals de la llengua han disminuït en mig milió des del 2005, situant-se en un preocupant 32,4% de la població dels Països Catalans. A la Catalunya Nord, en particular, l'ús del català es troba en un context extremadament vulnerable, producte de segles de polítiques de supressió i assimilació lingüística per part de l'estat francès, amb la col·laboració de governs locals i regionals.
Des de la Bressola s'ha alertat que, si la situació econòmica no millora, no podran assumir els salaris dels seus 110 treballadors a partir del mes de maig, cosa que podria comportar el tancament d'alguns centres, on s'educa a uns 1.100 alumnes. En aquest context, Fem Manresa, que durà a terme un donatiu propi a través d'Òmnium Cultural, planteja que l'Ajuntament mostri un suport ferm a la Bressola fent el mateix. Concretament, la moció que presenta la candidatura al ple de gener proposa que el consistori faci un donatiu de 5.000 euros per contribuir a la viabilitat econòmica del projecte d'escola en català a la Catalunya Nord, i dur a terme una campanya informativa a la ciutat per conscienciar sobre la situació de la Bressola i fomentar la solidaritat d'altres institucions i particulars.
Amb el text presentat al ple, Fem Manresa proposa també denunciar les polítiques històriques de minorització lingüística per part de l'estat francès i l'actitud hostil de l'Ajuntament de Perpinyà, i reivindicar la immersió lingüística com a un model d'èxit per a la preservació del català arreu dels Països Catalans.