Es comença a elaborar el mapa de patrimoni de Guardiola

Publicat el 09 de juliol de 2015 a les 20:16

Trobada a càrrec dels tècnics que s'encarregaran del projecte. Foto: AjSSG


Una vintena de persones van prendre part, aquest dimarts al vespre, a la reunió informativa convocada pel servei de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona amb l'objectiu de contactar amb veïns i entitats que puguin aportar elements i informació susceptible d'incloure al Mapa de Patrimoni de Sant Salvador de Guardiola. L'ajuntament va signar l'any passat un conveni de col·laboració per tal que els tècnics, sota la supervisió de la Diputació, desenvolupin el treball de camp previ a la catalogació del conjunt d'elements i béns d'interès arquitectònic, cultural, natural i immaterial que han de definir aquest document, en format digital. 

Els tècnics van insistir en la importància del treball de camp previ a la catalogació que començaran a desenvolupar de forma immediata a partir dels contactes establerts durant la trobada. Per a tot allò que fa referència al patrimoni immaterial, els tècnics començaran amb les entrevistes a persones que puguin aportar informació sobre patrimoni immaterial –des de festes populars, tradicions antigues que s'han perdut, manifestacions artesanals, oficis, llegendes o antics costums. 

D'altra banda, els responsables de l'elaboració del futur Mapa de Patrimoni van insistir davant els assistents en la importància d'elements mobles i documentals que conserven moltes famílies i que, degudament analitzats, es poden incorporar també al document. Es tracta d'arxius fotogràfics particulars, documentació antiga de les cases, fons bibliogràfics o col·leccions d'objectes singulars que també són considerats patrimoni i que es poden incorporar a l'inventari, tot i que no seran accessibles a la versió pública que es podrà consultar a la web. 

Els treballs de recerca ja han començat amb l'anàlisi de tota la documentació que l'ajuntament ha facilitat sobre els béns que té inventariats, principalment, l'inventari de les fonts, el catàleg de masies i les fites de terme elements, aquests darrers, que els tècnics van destacar donada l'elevada concentració que havien detectat i el bon estat de conservació en que es trobaven. Un altre dels aspectes que consideren que tindrà un pes destacat al futur Mapa de Patrimoni, són les construccions de barraques de vinya, també abundants al terme municipal. 

Els mapes de Patrimoni Cultural Local que elabora la Diputació de Barcelona tenen l'objectiu d'inventariar el conjunt d'elements patrimonials de poder-ne valorar el seu estat i facilitar que les administracions locals apliquin les polítiques de conservació i protecció necessàries a partir de les quals els ajuntaments puguin posar en marxa accions de conservació, recerca, difusió i dinamització dels béns patrimonials del seu territori.