
L'Ajuntament de Manresa ha començat a utilitzar la lluita biològica per controlar les plagues a l'arbrat de la ciutat amb una actuació aquest divendres al matí al carrer Concòrdia, cantonada carrer Ramon Iglesias. Aquesta actuació consisteix en alliberar insectes benèfics depredadors de les espècies que ataquen la vegetació. D'aquesta manera s'evita la fumigació amb productes químics i, per tant, s'actua d'una forma més beneficiosa per a la salut de les persones i per al medi ambient.
L'actuació està inclosa dins les millores que hi ha al contracte de serveis de tractaments fitosanitaris de l'arbrat de Manresa que realitza l'empresa Moix Serveis i Obres. Amb aquesta metodologia de treball permet un millor control de les plagues i malalties que afecten els arbres, i el mateix temps mantenir-les sota els llindars que puguin produir pèrdua del valor natural i ornamental de la planta o arbre, o molèsties als ciutadans.
L'actuació de control biològic efectuat avui ha consistit en l'alliberament de larves de marieta per controlar els àfids (pugó). El tractament s'ha fet a 36 arbres de l'espècie Catalpes.
La lluita biològica fa molts anys que s'utilitza i es fonamenta en el que passa a la natura. Per exemple, les marietes sempre han menjat pugons. Fa molts anys que s'utilitza i funciona, està absolutament testada i hi ha empreses que es dediquen exclusivament a aquesta tasca. Utilitza fauna autòctona, de manera que els insectes no provoquen cap mena de problema a la població ni a l'ecosistema. Hi ha altres ajuntaments, com els de Girona, la Bisbal de l'Empordà i Banyoles, que ja utilitzen aquest mètode.