Presentació del llibre Foto: AjM
El llibre Menjar a Taula, que s'ha presenta aquest matí a les dependències del CX Espai de Manresa -antic Club Sant Jordi-, és el fruït del treball de recerca d'un grup de voluntaris que durant un any han investigat sobre les pràctiques culinàries de la gent gran de la ciutat, fent visites a entitats, casals i centres residencials i entrevistant totes aquelles persones amb capacitat d'aportar i recordar pràctiques culinàries singulars.
L'experiència i el coneixement de les persones grans té un capital valuós, que s'ha de preservar, també en el terreny culinari. Amb aquest objectiu, la regidoria de Gent Gran de l'Ajuntament de Manresa, dins el context de polítiques d'envelliment actiu, impulsa el projecte "Gaudir de l'experiència", que té com a objectiu endinsar-se al món de les vivències i dels records de la gent gran i extreure els elements vàlids que serveixen d'exemple per a altres generacions mé ;s joves. Una de les primeres accions és la publicació del llibre Menjar a taula.
Un recull de seixanta-nou receptes
El llibre és un recull de seixanta-nou receptes diferents, que han comptat amb la participació de quaranta-quatre avis i àvies, que també han estat convidats a l'acte de presentació. En les seves pàgines es recull el nom de la persona, l'espai de procedència, una fotografia de la persona que ha explicat la recepta, el plat descrit, els ingredients necessaris i la forma de preparació.
La publicació del llibre, que es podrà adquirir per 5 euros a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) de l'Ajuntament i a la Llibreria Parcir , ha estat possible gràcies al treball de recollida de dades i entrevistes realitzades per Conxita Bacardit Piñot, Fèlix Budia Gascueña i Pepita Roura Selga. La redacció i fotografies han anat a càrrec de Josep M. Bertran Teixidor.
Preparació i degustació de dos plats triats
Durant l'acte de presentació, que ha comptat amb la presència de la regidora de Gent Gran, Àuria Caus, a més de totes les persones que han intervingut directament en el llibre, s'han elaborat i s'han pogut tastar dos dels plats escollits per a aquest acte: el salmorejo, a càrrec de Anna López; i la carbassa amb trumfos i fesols, a càrrec de Rosa Vila. L'elaboració d'aquest segon plat ha comptat amb la col·laboració de dos estudiants d'hostaleria de l'Escola Joviat.
La regidora Àuria Caus ha destacat que "les pràctiques viscudes pel col·lectiu de persones grans són un patrimoni que interessa a tota la societat" i que "cal potenciar la transmissió del coneixement entre generacions". També ha mostrat el seu agraïment a tot l'equip de persones que s'ha encarregat de la recerca de receptes i de l'elaboració del llibre.
També s'ha fet el lliurament d'un exemplar de l'obra a cadascú dels avis que han explicat les receptes que apareixen publicades. S'ha fet un tiratge de 3.000 exemplars i si s'obtè algun benefici es destinarà a alguna activitat social relacionada amb la gent gran.
ARA A PORTADA
Publicat el 15 de novembre de 2011 a les 15:39
Et pot interessar
-
Societat La Cooperativa La Agrícola cedeix a l'Ajuntament de Sant Fruitós un fons documental centenari
-
Societat Bages Ciència Ciutadana reclama més suport per a les persones cuidadores d'Alzheimer
-
Societat Millores al Camí del Grau per evitar l'erosió i millorar el drenatge
-
Societat Cloenda de la 8a edició del programa Universi+ a UManresa
-
Societat Pavimentació del carrer Cardenal Lluch i plaça Independència aquest dissabte
-
Societat Súria commemora per primera vegada el Dia Internacional de les Vídues amb una xerrada i un dinar de germanor