Les càtedres de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) amb seu a Manresa -la de Lideratge en Valors, la de Salut Mental i la de Simulació i Seguretat del Pacient-, conjuntament amb la Fundació Althaia i UManresa, han organitzat la jornada titulada Liderar la cura i el benestar dels professionals d'atenció a la salut mental. L'activitat té com a objectiu reflexionar i treballar sobre els reptes dels equips de professionals de la Xarxa de Salut Mental a Catalunya i com aquests es poden afrontar. La jornada es farà el dia 17 de gener a les instal·lacions d'UManresa.
La jornada comptarà amb la intervenció de professionals especialitzats en aquests àmbits amb l'objectiu de generar un debat per identificar les necessitats d'aquests equips. La iniciativa neix amb la voluntat de continuïtat i de convertir-se en una cita anual per desenvolupar recursos que millorin el benestar de les persones, tant de les que donen atenció com les que la reben. D'altra banda, serà la primera acció conjunta entre les tres càtedres, que tenen voluntat de col·laborar per trobar solucions pràctiques als problemes dels col·lectius assistencials.
Reflexionar per actuar
La jornada inclourà una taula rodona, una presentació de les càtedres i diverses experiències en simulació, amb l'objectiu de reflexionar i extreure'n conclusions que permetin definir actuacions concretes per millorar el benestar i la cura d'aquest col·lectiu professional. A la taula rodona hi intervindran la Dra. Àurea Autet, directora de Salut Mental de la Fundació Althaia; el Dr. Jordi Blanch, director assistencial de Gestió de Serveis Sanitaris de Lleida; la Dra. Marina Geli, directora general de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut, entitat titular de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, i Jordi Cornet, psicòleg especialitzat en benestar i resiliència.
Aprofitar el potencial de les càtedres amb seu a Manresa
Aquesta primera activitat conjunta de les tres càtedres amb seu a Manresa parteix del convenciment que el treball conjunt té un gran potencial i pot fer una gran aportació. En el cas de la temàtica de la jornada, totes tres càtedres poden aportar coneixement i contribuir a donar resposta als problemes plantejats. La jornada està pensada tant per als responsables com per a professionals interessats en la millora de l'engranatge dels serveis de salut mental. Aquest serà un dels aspectes centrals de la jornada, que posarà el focus en el benestar i la salut dels professionals que tenen cura de la salut mental de les persones, un àmbit que ha pres especial rellevància arran de la pandèmia de la Covid-19.
En aquest sentit, la jornada plantejarà qüestions com ara què cal prioritzar des dels estils de lideratge i de gestió d'equips de salut mental. A més, aprofitant l'experiència de la Càtedra de Simulació i Seguretat del Pacient, es treballaran escenaris i situacions simulades que contribueixin a aquesta reflexió.