Que el desmesurat ús dels dispositius tecnològics va en detriment de la vista és quelcom sabut i estudiat. Ara, un cop més, s'ha posat en relleu en el marc d'una jornada duta a terme a l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa en la qual hi van prendre part 49 infants i joves d'entre 4 i 18 anys en risc d'exclusió social. A tots ells se'ls va realitzar una revisió oftalmològica completa gràcies al porgrama #Invulnerables amb Visió promogut per la Fundació del Convent de Santa Clara (amb Sor Lucía Caram al capdavant) i el suport de CaixaProinfància de la Fundació "la Caixa".
Amb un equip de voluntaris encapçalat per la cap del Servei d'Oftalmologia d'Althaia Teresa Torrent, els infants i joves van anar passant per consulta en la que per a molts va ser la seva primera revisió mèdica ocular. Un cop fetes totes les visites, els professionals van observar que dels 49 pacients, un 33% requerien ulleres: "Hem detectat un increment preocupant dels problemes visuals", alertaven, tot posant de manifest la relació directa que hi ha entre aquesta casuística i l'ús excessiu de pantalles.
"La fatiga ocular, la sequedat i la pèrdua de nitidesa són símptomes cada cop més freqüents en aquesta franja d'edat", explicaven, mentre afegien que davant d'aquest escenari, "el que recomanem són revisions oftalmològiques periòdiques per detectar i tractar precoçment qualsevol problema que pugui agreujar-se amb el temps". I és que una detecció prematura "no només millora la qualitat de vida dels infants, sinó que també té un impacte directe en el seu aprenentatge i desenvolupament", assenyalaven.
Gràcies a la col·laboració de l'empresa Natural Optics Group, tots els nens/es i nois/es atesos a qui se'ls va recomanar dur ulleres, van sortir de Sant Joan de Déu amb unes lents noves de trinca.
Sis anys d'#Invulnerables amb Visió i deu d'#Invulnerables
#Invulnerables amb Visió va néixer l'any 2018 amb l’objectiu de vetllar per la salut visual dels nens i nenes, bo i garantint-los un bon desenvolupament cognitiu. Tot plegat, com una de les branques del projecte #Invulnerables contra la pobresa infantil impulsat per Sor Lucía Caram i la Fundació "la Caixa" a través del programa CaixaProinfància. Des de la seva creació, l'any 2015, #Invulnerables ha treballat per trencar el cercle de la pobresa hereditària fomentant la igualtat d'oportunitats a través de la col·laboració entre el sector públic i privat. Actualment es desenvolupa en onze municipis, formant onze xarxes de treball de la mà de les administracions locals i de 40 entitats socials.